Ga naar Content
Noord-Holland

Islamitische organisaties in Zuid-Scharwoude en Amsterdam op financieringslijst Golfstaten

23 april 2018, 21.03 uur · Aangepast 23 april 2018, 21.16 uur
Door: · Foto: Google Maps

AMSTERDAM (AT5) Zeker vijf islamitische organisaties in Amsterdam en één in Zuid-Scharwoude zouden de afgelopen jaren geld hebben aangevraagd of ontvangen uit Qatar, Koeweit en Saoedi-Arabië. Informatie over deze geldstromen is jarenlang door de overheid geheim gehouden

Dat blijkt uit drie lijsten waarop NRC en Nieuwsuur de hand op wisten te leggen. Financiering vanuit conservatieve Golfstaten is omstreden, vanwege de zorg dat hiermee ongewenste invloed wordt uitgeoefend in Nederlandse moskeeën. In totaal worden 39 islamitische instellingen in Nederland genoemd.

Moskee Al Mohsinien, Zuid-Scharwoude
De organisatie zou in 2010 geld hebben aangevraagd in Saoedie-Arabië. De voorzitter van de moskee erkent dat, maar zegt dat er "geen cent" is overgemaakt. 

Blauwe Moskee, Amsterdam
Volgens een factsheet zou de Blauwe Moskee in Amsterdam Nieuw-West 400.00 euro uit Qatar hebben ontvangen en 2,3 miljoen euro via het ministerie van religieuze zaken in Koeweit. In de door Koeweit verstrekte lijsten zijn deze bedragen niet volledige terug te vinden. Wel worden er kleinere bedragen genoemd voor het 'Dutch Kuwait Centre', zoals de Blauwe Moskee oorspronkelijk heet.

El Tawheed, Amsterdam
De El Tawheed moskee in Amsterdam West is ontstaan als gevolg van financiering vanuit Saoedi-Arabië, schreef inlichtingendienst AIVD in 2004. 

Stichting Nasser, Amsterdam
Stichting Nasser in Bos en Lommer vroeg op 11 februari 2011 geld aan in Saoedi-Arabië, blijkt uit een lijst die Saoedi-Arabië aan het ministerie van Buitenlandse Zaken verstrekte. De oud-voorzitter van de stichting ontkent aan Nieuwsuur dat er contact is geweest met Saoedi-Arabië. 

Taqwah, Amsterdam
Moskee Taqwah in Amsterdam West vroeg op 26 maart 2012 en 24 mei 2013 geld aan in Saoedi-Arabië. De voorzitter van de moskee zegt dit niet klopt.

Cleopatra stichting, Amsterdam
De 'Cleopatra stichting' vroeg op 13 oktober 2016 geld aan in Koeweit, meldt dat land aan het ministerie van Buitenlandse Zaken. Vermoedelijk gaat het om stichting Cleopatra in Amsterdam Noord. Een woordvoerder van de stichting ontkent in eerste instantie geld te hebben aangevraagd, geeft het vervolgens toe, maar ontkent uiteindelijk toch.