Ga naar Content
Noord-Holland

De Peiling: Filmende omstanders bij een ongeluk. Kan dat?

23 april 2018, 13.49 uur · Aangepast 23 april 2018, 14.04 uur
Door: · Foto: Shutterstock / NH Nieuws

Als er een ongeluk gebeurt grijpen mensen vaak naar hun telefoon. Niet om de hulpdiensten te bellen maar om foto's en filmpjes te maken. Moet dat kunnen of is dat ongepast?

Zelfmoordpoging
Op een terras in Roosendaal probeerde een man zichzelf zaterdagmiddag van het leven te beroven met een koksmes. Omstanders maakten volop foto's en filmpjes. Op sociale media reageren ooggetuigen vol ongeloof op het gedrag van omstanders. "Er stond een vrouw bovenop het slachtoffer te filmen. Onbegrijpelijk”, schrijft iemand. Een andere ooggetuige kan het ook niet bevatten. "In plaats van eerste hulp te verlenen gaat men filmen en lachen. Schamen die zichzelf niet?"

Lekgestoken
Ook een dodelijke steekpartij in metro 53 in Amsterdam werd vorig jaar door verschillende reizigers vastgelegd en vervolgens via sociale media gedeeld. Freek van der Brugge, advocaat van verdachte Philip O., vraagt zich af wat die mensen bezielt. "Ik heb vernomen dat er binnen twintig minuten al filmpjes op internet via Snapchat circuleerden, van kijk nou; die gozer wordt lek gestoken. Dat is vreselijk."

Oproep politie
De politie in Hoorn deed eerder dit jaar op Facebook zijn beklag over filmende omstanders bij een reanimatiepoging. "Tot grote ontsteltenis van de hulpverleners waren er diverse omstanders die het belangrijk en interessant vonden om foto's en filmpjes te maken, om deze vervolgens te delen op sociale media," aldus de Hoornse politie. "Wij vragen ons ernstig af wat daar het nut van is!? Ja het is openbare weg dus er mag gefilmd worden, en ja er is persvrijheid, maar deze mensen hebben het ons niet bepaald makkelijk gemaakt. Bovendien toont het geen enkele vorm van respect." Het Facebookbericht van de politie wordt afgesloten met een advies aan omstanders: "Beste lezers, mocht u kijken bij een ernstig incident, laat het maken van filmpjes en foto's dan alstublieft achterwege en laat dit over aan de mensen van de pers."

Gebrek aan opvoeding
Massapsycholoog Hans van de Sande van de Rijksuniversiteit Groningen noemt het volop filmen van ongelukken in dagblad Metro een gebrek aan opvoeding: "Als je goede manieren van huis uit hebt meegekregen houd je vanzelfsprekend meer rekening met een slachtoffer. Dit was vroeger ook al problematisch. Toen bleven ramptoeristen ook met hun neus op een ongeluk staan zonder verder in te grijpen, maar toen kon er nog niet gefilmd worden. Dankzij de techniek kan het nu echter ook vastgelegd worden. Vroeger dacht je nog wanneer iemand toekeek bij een tragische situatie: zou hij of zij staan kijken vanuit medelijden met het slachtoffer? Die gedachte valt vandaag de dag weg wanneer mensen hun telefoon pakken voor foto's of een filmpje. Dan weet je dat het voor het sensationele is. Die algehele gewenning aan techniek maakt dat we een stuk minder rekening houden met de gevoelens van een ander.”

Wat vind jij?
Wat vind jij van dit gedrag? Maak je zelf wel eens foto's of filmpjes als je als omstander iets ziet gebeuren? We horen het graag van je!

Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 18:00 en 19:00 uur. Bel 088-850.51.52 als je mee wilt praten.  De meeste reacties op De Peiling staan op de Facebookpagina van NH Nieuws. Geen Facebook maar wel een mening? Mail je verhaal dan naar [email protected]