Ga naar Content
Noord-Holland

Haarlemse weidevogels broeden veilig door hek tegen vossen

23 april 2018, 13.22 uur · Aangepast 23 april 2018, 15.37 uur
Door: · Foto: ANP / Gemeente Haarlem

HAARLEM Er zijn recentelijk speciale vossenrasters geplaatst bij de Haarlemse Hekslootpolder om vossen te weren. Dit is vanwege de veiligheid van broedende weidevogels, die door vossen in het geding komt.

Hiervoor wordt een uniek hekwerksysteem gebruikt, dat stroom krijgt via een zonne-energiesysteem. De rasters zijn anderhalve meter hoog, staan onder spanning en worden als een omheining rondom drie stukken land geplaatst.

Vrijwilligers zullen wekelijks controleren hoe het met de weidevogels gaat en of het hekwerk nog goed werkt. Een soortgelijk systeem wordt in Duitsland al gebruikt om wolven te weren en de ervaringen daar zijn positief. 

Lees ook: Drone helpt bij bescherming van kievit en grutto

Aangezien de Hekslootpolder de enige plek is binnen de gemeente Haarlem waar nog weidevogels broeden, zijn er ook andere maatregelen genomen om dit te bevorderen. Zo is er een watertje aangelegd waar de kuikens genoeg insecten kunnen vinden om te eten. Boeren in de omgeving wachten met maaien, totdat de kuikens het nest hebben verlaten. Verschillende vrijwilligersgroepen houden de nesten en opgroeiende kuikens goed in de gaten. 

Broedseizoen
Momenteel is het broedseizoen in volle gang. De eerste weidevogels zijn al binnen de omheiningen waargenomen. Met spanning hoopt iedereen dat de weidevogelkuikens veilig groot worden in de Hekslootpolder.