Ga naar Content

Jongeren op zoek naar Gooise onderduikers voor 'Het verhaal achter de voordeur'

BUSSUM Een bijzonder project voor de leerlingen van het Goois Lyceum in Bussum: ze gaan op zoek naar verhalen achter de voordeur tijdens de oorlog.

Zo komen ze terecht op de Singel in Bussum. Daar hebben twee volwassenen ondergedoken gezeten. Buren van toen, Els en Rob van Vliet, weten nog precies waar ze zaten. In een ruimte boven de woonkamer "boven de schuifdeuren, zaten twee mensen ondergedoken". De ruimte is erg smal en ze konden er waarschijnlijk alleen maar liggen. "Maar daar zaten ze alleen als het gevaar was", zo voegt Els toe. 

500 mensen gered
Dit project is opgesteld samen met de Historische Kring. "Ik weet dat er in de regio het Gooi zeker 500 mensen gered zijn", vertelt Annet Betsalel. En zo zijn de leerlingen door het hele Gooi op zoek naar verhalen. "Ik vind het een interessant project, want je moet je inleven in zowel de bewoners van het huis als de redders", zegt scholier Co Eijpe. 

Els en Rob van Vliet weten nog veel over de oorlogstijd en kunnen alle vragen van de leerlingen beantwoorden. En zo weten ze na de uitleg één ding zeker: "De onderduikers hadden het allesbehalve makkelijk."

Foto: NH