Ga naar Content

AZ zonder zorgen naar bekerfinale: "Iedereen is fit"

ZEIST AZ en tegenstander Feyenoord werken zonder blessurezorgen toe naar de bekerfinale zondag in de Kuip in Rotterdam. Verdediger Stijn Wuytens trainde vrijdagochtend weer mee. "Iedereen is fit. Zo hoort dat ook voor een finale", zei AZ-trainer John van den Brom. Bij de Rotterdammers stonden Jean-Paul Boëtius en Sam Larsson weer op het trainingsveld.

Bij AZ kreeg afgelopen woensdag tijdens het met 4-3 gewonnen duel tegen Vitesse de verdediging rust. Verwacht wordt dat zondag de geschorste Jonas Svensson in de basis begint evenals de van een blessure terugkerende Wuytens. Thomas Ouwejan zat woensdag op de bank en zag Owen Wijndal op zijn positie spelen. Het is aannemelijk dat Ouwejan tegen Feyenoord weer als linksback speelt.

Lees ook: AZ wint dankzij Jahanbakhsh van Vitesse

Lof en complimenten
AZ wil het goede optreden van het hele seizoen ook van een prijs voorzien. De ploeg van Van den Brom oogst al het hele jaar complimenten voor de manier van voetballen, maar in de topwedstrijden wil het steeds maar niet lukken. "We eindigen in de competitie zeker op de derde plaats, dat is fantastisch", zegt Van den Brom. "Maar eigenlijk zegt het ook niets. Wij willen heel graag die beker winnen, met name om te bevestigen hoe goed we zijn in de competitie. Het moet ook maar eens een keer gebeuren tegen een grote club."

Lees ook: John van den Brom: "Eindelijk op naar zondag"

"Niet bij de les zijn"
De Alkmaarders verloren dit seizoen zes wedstrijden. Twee keer tegen landskampioen PSV, twee keer tegen Feyenoord, eenmaal van Ajax en tijdens een off-day van Excelsior vroeg in het seizoen. "Grote wedstrijden worden vaak beslist op momenten, als wij even niet bij de les zijn. Daar hebben we richting zondag dus veel aandacht aan besteed. Door beelden te gebruiken om ze alerter te maken", sprak de hoofdtrainer.

Lees ook: Barry van Galen reikt beker uit bij winst AZ

Volgens aanvoerder Ron Vlaar heeft AZ de beset papieren voor de bekerfinale. "Als wij datgene laten zien wat we al bijna het hele seizoen laten zien, dan geef ik ons een heel grote kans dat we uiteindelijk met die beker in handen staan", sprak Vlaar, die een groot gedeelte van het seizoen moest missen vanwege een blessure. Vlaar treft in de finale zijn oud-teamgenoot Giovanni van Bronckhorst, in zijn tijd bij Feyenoord, en Karim El Ahmadi, in zijn periode bij Aston Villa. Vlaar won de beker in 2008 met de Rotterdammers.

Lees ook: Ricardo van Rhijn: "In het achterhoofd speelt natuurlijk die wedstrijd van 22 april"

Europa League
Er is een kans dat de winnaar van de bekerfinale zich rechtstreeks plaatst voor de groepsfase van de Europa League. In principe ontvangt AZ of Feyenoord een ticket voor de derde voorronde. Afhankelijk van de afloop van de huidige editie van de Europa League, hoeft de Nederlandse bekerwinnaar wellicht helemaal geen voorrondes te spelen.

Lees ook: AZ gaat voor gouden 'dennenappel'

Arsenal of Olympique Marseille
De afgelopen jaren plaatste de bekerwinnaar zich rechtstreeks voor de groepsfase, maar Nederland is dat recht kwijtgeraakt. De bekerwinnaar is daarom afhankelijk van de prestaties van Arsenal en Olympique Marseille. Wint één van deze ploegen de Europa League, dan gaat het ticket voor de groepsfase naar de Nederlandse bekerwinnaar. Dit komt omdat zowel Arsenal als Olympique Marseille op dit moment niet op een plak staat in de eigen competitie die recht geeft op de Champions League, maar dat geeft de winst van de Europa League wel.

Foto: ANP