Ga naar Content

Van boer naar bord, marktplaats voor bijzonder eten en drinken

AMSTERDAM Hoe komen de entrecote's, de bloemkolen en de melk van de boer naar uw bord? Met name voor kleinschalig geproduceerd voedsel is dat lastig. Tegelijkertijd is er steeds meer vraag naar eerlijk geproduceerd eten en drinken. Met Foodshed wordt het hopelijk een stuk makkelijker.

"Als ik een koe geslacht heb, bel ik een restaurant en vraag of ze een stuk willen hebben?", zo doet Henk Huijgen van de Eemlandhoeve het al jaren. Zijn 60 Blonde d'Aquitainerunderen hebben een prachtig leven op de kleinschalige boerderij maar gaan uiteindelijk allemaal naar de slacht. Het ambachtelijke vlees verkoopt hij in zijn boerderijwinkel en aan het restaurant dat hij kent.

Maar zelf vlees verkopen kost veel tijd en die besteed Henk liever aan zijn dieren en boerderij. Daarom is hij aangesloten bij Foodshed. Een nieuw online platform voor kleinschalig geproduceerd voedsel. Hier komen vraag en aanbod van ambachtelijke producten bij elkaar. Bedenker Willem Treep ziet het als een marktplaats voor lokaal en bijzonder eten en drinken.

De producenten blijven zelf verantwoordelijk voor hun product maar krijgen door het nieuwe platform meer mogelijkheden om het aan de man te brengen. Foodshed wil wel het verhaal achter het product weten en houdt daarmee als 'marktmeester' een vinger aan de pols. Maar boer Henk Huijgen hoeft voortaan niet meer uren te bellen om zijn vlees kwijt te raken. Hij ziet online wie zijn vlees wil hebben.

Volgens de initiatiefnemers van het platform moet het zorgen voor een 'democratischer voedselsysteem', waarbij iedereen dezelfde kansen krijgt. Willem Treep, bekend van Willem & Drees, spreekt maandag 23 april in Pakhuis de Zwijger over de toekomst van onze voedselketen. Welke rol speelt de regio bij de productie van ons voedsel. Is wat je van dichtbij haalt beter?

Henk Huijgen heeft vandaag zijn handen vol aan een koe die moet kalveren. Wellicht is het vlees van dit kalfje over een paar jaar niet alleen te koop in de eigen boerderijwinkel, maar ook bij een sterrenrestaurant of speciaalzaak in Amsterdam.

Foto: