Ga naar Content

Gedwongen opname geëist tegen verdachte gijzeldrama TESO Den Helder

ALKMAAR Justitie in Alkmaar heeft opname in een psychiatrisch ziekenhuis voor één jaar geëist tegen een 48-jarige vrouw uit Breezand. De vrouw gijzelde vorig jaar december in verwarde toestand een 33-jarige collega en een kaartverkoopster van TESO met een keukenmes in de terminal. Volgens de officier van justitie was de verdachte ten tijde van de gijzeling volledig ontoerekeningsvatbaar.

De van oorsprong Braziliaanse Claudia dos S. was op 22 december vorig jaar onderweg naar het werk op een bungalowpark op Texel. De verdachte bedreigde haar collega met een keukenmes. Toen zij wist te ontsnappen, greep Dos S. een kaartverkoopster van TESO vast die hulp wilde bieden. Een speciale dienst van de politie wist na anderhalf uur een einde te maken aan de gijzeling met behulp van een taser.

'I am gonna kill you'
Tijdens de zitting blijkt dat Dos S. al eerder psychische klachten heeft gehad. Ze was die ochtend van 22 december wakker geworden met het idee dat haar dochter en kleindochter vermoord zouden worden. Ze hoefde niet te werken, maar ging toch. Bij aankomst in de TESO-terminal ging het mis. Alles zou de schuld zijn geweest van een collega van Dos S. buiten de vertrekhal. Ze schreeuwde: "Hoer! Het is allemaal jouw schuld. I am gonna kill you."

Lees ook: VIDEO: Gijzeling op kade bij TESO-veerboot Den Helder

Volgens justitie was de verdachte ten tijde van de gijzeling volledig ontoerekeningsvatbaar. Zelfs de gegijzelde collega van Dos S. heeft schriftelijk aangegeven niet boos te zijn. Uit angst voor herhaling is de verdachte volgens het Openbaar Ministerie beter af met een behandeling in een psychiatrisch ziekenhuis.

Waanideeën
Claudia dos S. geeft toe waanideeën te hebben. "Ik wilde niet doen wat ik heb gedaan. Ik heb het toch gedaan en weet niet waarom."

De rechtbank doet uitspraak op 4 mei.