Ga naar Content
Noord-Holland

Vertraging bij bagage op Schiphol door stiptheidsacties

20 april 2018, 10.27 uur · Aangepast 20 april 2018, 10.48 uur
Door: · Foto: NH Nieuws / Doron Sajet

SCHIPHOL Medewerkers van een aantal bagage- en vrachtafhandelaars op Schiphol houden vandaag de eerste stiptheidsacties. Reizigers krijgen daardoor mogelijk hun bagage met vertraging, maar zij zullen volgens vakbond FNV geen vluchten missen.

De werknemers van Aviapartner, Menzies Aviation en Swissport klagen onder meer over een te hoge werkdruk en achterlopende loonontwikkeling. Eerder leidden de bezwaren al tot korte werkonderbrekingen. Onlangs stelde de vakbond een ultimatum:de bedrijven hadden tot gisteren de tijd om aan de eisen van FNV te voldoen. 

Lees ook: Vakbond dreigt met acties op Schiphol in aanloop naar meivakantie

Omdat dit niet is gebeurd, gaan de werknemers vandaag heel strikt volgens de regels werken. Doordat ze de regels letterlijker nemen dan gewoonlijk, kan de verwerking van bagage langer duren. Vanaf 07.00 uur vanochtend zijn de stiptheidsacties ingegaan. 

Concurrentie
De actievoerders stellen dat zij de dupe zijn van de concurrentiestrijd tussen afhandelaars en de druk op ticketprijzen. "De bedrijven willen dat oplossen door te bezuinigen over de ruggen van hun medewerkers", vat FNV het samen. 

Lees ook: FNV: Gezondheid KLM-medewerkers lijdt onder gezeul met koffers

Met het protest willen de medewerkers hun werkgever oproepen om te stoppen met "deze race naar beneden en in te gaan op de eisen", aldus Stephan Nemchik, werkzaam bij Meznies Aviation Passage. "We willen een loonsverhoging van 3% met een minimum van 75 euro per maand, minder werkdruk door meer mensen in dienst te nemen, meer vaste contracten en gezondere werkroosters."