Ga naar Content
Noord-Holland

Opnieuw zeehondje gewond door visnet

20 april 2018, 11.45 uur
Door: · Foto: Ecomare

TEXEL Een grijze zeehond die lelijk verstrikt zat in een stuk visnet, is gered en opvangen door Ecomare op Texel. Het is al de tweede keer dit voorjaar dat de zeehondenopvang een "nettenslachtoffer" moet bevrijden.

Op dinsdag kreeg Ecomare een telefoontje van een strandwandelaar, die meldde dat er een zeehond bij paal 29 op Texel lag. Op het moment dat de dierenverzorgers ter plaatse kwamen, had het net zich al behoorlijk ingesneden in de hals van het dier. "Hij had er duidelijk al een tijd mee rond gelopen", schrijft Ecomare in een persbericht. 

Lees ook: Zeehondje zonder kop en poten aangespoeld op Texel

In de zeehondenopvang kreeg het dier vervolgens antibiotica en een middel tegen zwellingen. De wond rondom zijn nek is nog steeds open. Bovendien is Co, zoals de zeehond inmiddels wordt genoemd, veel te licht voor zijn leeftijd. Hij is naar schatting ruim en jaar oud en zou meer moeten wegen dan zijn 25,7 kilo. 

Echte vechters
Zeehond Lenja, die in maart werd aangetroffen, zwemt inmiddels weer rond in een groepsbassin. Maar voor Co is het waarschijnlijk nog lang niet zo ver. Hij kan momenteel nog niet eens zelfstandig eten.

"Gelukkig zijn grijze zeehonden echte vechters en de ervaring is dat ze meestal heel snel weer zelf gaan eten", aldus Ecomare. Volgens de opvang veroorzaakt zwerfvuil in de zee regelmatig slachtoffers. Ecomare organiseert daarom regelmatig opruimacties.