Ga naar Content

Brugspringen in het koude Spaarne om aandacht te vragen voor zwemmen tegen kanker

HAARLEM De hele organisatie van Swim to Fight Cancer sprong eind van de middag van de Gravenstenenbrug in het koude Spaarne bij wijze van kick-off van het zwemevenement door hartje Haarlem. "Niet meer machteloos zijn tegen kanker en iets kunnen doen", is volgens projectleider Mariëlle van Meerwijk een belangrijke reden voor zwemmers om mee toe doen.

Mariëlle had zelf ook kanker en is blij dat ze deze sprong überhaupt heeft kunnen maken. Zo heeft iedere zwemmer of organisator zo zijn eigen intrinsieke motivatie er de grootste Swim to Fight Cancer tot nu toe van te maken. "Helaas raakt kanker iedereen. Eén op de drie kent wel iemand die kanker heeft", zegt Mariëlle. 

De inschrijving is nu geopend voor de twee of vier kilometer lange zwemtocht door de grachten van Haarlem op 16 september. Deelnemers laten zich voor minimaal 250 euro sponsoren. De organisatie hoopt op vele honderden zwemmers die veel geld ophalen voor wetenschappelijk onderzoek naar kanker. Het is de tweede editie van het zwemevenement.

Individuen en teams van bedrijven of andere organisaties kunnen deelnemen. Informatie over aanmelding en andere zaken zijn hier te vinden. 

2,8 miljoen euro
Dit jaar wordt er in elf steden een Swim to Fight Cancer en zijn er al duizenden mensen per jaar het water ingesprongen om te zwemmen tegen kanker. Met dit evenement is tot nu toe ruim 2,8 miljoen euro aan donaties opgehaald voor onderzoek van Fight Cancer en KWF Kankerbestrijding.

Lees ook: Ook Hollands Kroon vecht dit jaar zwemmend tegen kanker

Fight Cancer is een jonge stichting die fondsen werft voor KWF Kankerbestrijding. Fight Cancer wil mensen bewust maken van de noodzaak van kankerbestrijding en betrekken bij de strijd tegen kanker.

Baanbrekende ideeën
De opbrengsten van Fight Cancer gaan via KWF Kankerbestrijding naar wetenschappelijk kankeronderzoek en preventie. Fight Cancer selecteert hiervoor onderzoeken van jonge, talentvolle onderzoekers met baanbrekende ideeën.

Ook de opbrengsten van Swim to Fight Cancer gaan hierheen. Door het financieren van hun onderzoek hoopt de stichting steeds dichterbij de dag te komen dat kanker geen dodelijke ziekte meer hoeft te zijn.

Foto: