Ga naar Content

Fluorescerende 'discovisjes' uitgezet in Noordzeekanaal om vismigratie te meten

19 april 2018, 19.09 uur · Aangepast 19 april 2018, 19.27 uur
Door: · Foto: Piet Ruijter / Rijkswaterstaat

AMSTERDAM (AT5) Zo'n 8.000 'discovisjes' zwemmen de komende weken door het Noordzeekanaal. Voordat de jonge glasaaltjes en driedoornige stekelbaarsjes afgelopen maandag werden uitgezet, zijn hun staarten voorzien van fluorescerende stipjes.

De vissen zijn gevangen bij IJmuiden, daarna voorzien van een gekleurde stip, en afgelopen maandag door onderzoekers van Wageningen Marine Research weer bij IJmuiden uitgezet. Door deze vissen later weer te vangen, kan worden gemeten hoe snel en via welke route de vissen zich over het kanaal en de zijkanalen verspreiden.

Lees ook: Vissen vertellen hoe het is met de waterkwaliteit

De komende tijd worden de visjes weer gevangen. Dat gebeurt met een speciale vangconstructie bij IJmuiden, maar ook bij de verschillende vispassages langs het Noordzeekanaal. Daarnaast nemen vrijwilligers de komende tijd twee keer per week monsters door hun kruisnetten op negen plekken in het kanaal te gooien.  

Intreklocaties
De verspreiding van de vissen over het kanaal geeft de onderzoekers inzicht in de populairste afslagen, of intreklocaties zoals ze door de onderzoekers worden genoemd. Daarnaast wordt gemeten in hoeverre de vissen de weg naar de vispassages weten te vinden. Die passages worden bijvoorbeeld aangelegd bij sluizen, om vissen een vrije doorgang te bieden.  

Omdat de onderzoekers de achtduizend gekleurde visjes aan weerszijden van de sluis bij IJmuiden hebben neergezet, kan ook worden gemeten hoe lang het duurt voordat de visjes de sluis zijn gepasseerd. 

Vispassage bij Halfweg
Als voorbereiding op dit onderzoek werd vorig jaar met bruingekleurde glasaaltjes geëxperimenteerd. Het onderzoek toonde onder meer aan dat de vispassage bij Halfweg goed werkt, meldde het Hoogheemraadschap van Rijnland toen. De jonge, doorzichtige glasaaltjes van enkele centimeters lang deden er toen ongeveer twee weken over van achter de sluizen bij IJmuiden naar het gemaal bij Halfweg te zwemmen. 

Lees ook: Agenten redden zes vissen uit een gestolen scooter in Amsterdam

Het onderzoek is een initiatief van onder meer Rijkswaterstaat, de provincie Noord-Holland, de hoogheemraadschappen Hollands Noorderkwartier en Rijnland en Waterschap Amstel, Gooi en Vecht. Het wordt uitgevoerd door Wageningen Marine Research en enkele visserij-organisaties en -bedrijven. Ook de gemeente is betrokken. 

Volgens het hoogheemraadschap hebben de visjes geen last van de fluorescerende geïnjecteerde stof. Wie zelf discovisjes met eigen ogen wil zien, is op zaterdag 21 april tussen 12.00 en 16.00 welkom bij boezemgemaal Halfweg. Het Hoogheemraadschap Rijnland geeft die dag ook demonstraties. 

Foto: Ben Griffioen (WUR) / Rijkswaterstaat