Ga naar Content
Noord-Holland

Station Amsterdam Zuid breidt verder uit: "Behoort straks tot top vijf stations"

19 april 2018, 17.19 uur · Aangepast 19 april 2018, 19.13 uur
Door: · Foto: Zuidplus

AMSTERDAM (AT5) Station Amsterdam Zuid gaat nog verder uitbreiden: het station bestaat nu nog uit één passage, maar die wordt verbouwd en verbreed en er komt een extra passage bij. Beiden worden voorzien van diverse winkels en voorzieningen. Daarmee zou het station qua voorzieningen niet onderdoen aan Utrecht of Rotterdam Centraal.

De gemeente Amsterdam, ProRail en NS Stations hebben vandaag een overeenkomst getekend waarin de plannen zijn vastgelegd. Dankzij de extra voorzieningen behoort station Zuid straks tot de top vijf stations in Nederland, zo is de verwachting. Met de nieuwe voorzieningen moet het station 'aansluiten op de internationale allure van de Zuidas', aldus Astrid Bunt, directeur stations van ProRail. 

Ook de NS is tevreden met de uitkomst. "Wij zijn blij dat we met onze investering beide passages kunnen vergroten en nog meer voorzieningen kunnen toevoegen voor onze reizigers in de toekomst", aldus Sebastiaan de Wilde, directeur Stationsontwikkeling & Onderhoud bij NS Stations.

Drie keer zoveel reizigers
In 2014 werd al afgesproken dat de Minervapassage zou worden verbreed en dat de nieuwe Brittenpassage wordt gebouwd. De uitbreiding is nodig, omdat Zuid over tien jaar drie keer zoveel reizigers moet kunnen verwerken. "Essentieel is dat Amsterdam Centraal daarmee wordt ontlast, want daar wordt een ov-infarct een serieuze bedreiging", stelde Arriën Kruyt, voorzitter van reizigersvereniging Rover, eerder.

Het station, dat nu een oppervlakte heeft van 1.750 vierkante meter, moet 5.400 vierkante meter gaan beslaan. Het zal de reiziger aan niets ontbreken, want beide passages krijgen voorzieningen zoals winkels, horeca, servicebalies en toiletten. Ook zijn er plannen om het aantal sporen uit te breiden van vier naar zes. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat moet daar nog een besluit over nemen. 

Oplevering
Het duurt dan ook nog wel even voordat de verbouwing rond is. Verwacht wordt dat het nieuwe station in 2028 klaar is. Vorig jaar werd er nog gesproken van 2026.

De uitbreiding van Station Zuid maakt onderdeel uit van een van de grootste infrastructurele werken van Amsterdam ooit. Naast spoorwerken wordt ook er ook een tunnel aangelegd waarin de zuidring deels komt te liggen.