Ga naar Content
Noord-Holland

RIVM waarschuwt: zonkracht hoog voor de tijd van het jaar

19 april 2018, 14.12 uur
Door: · Foto: ANP

NOORD-HOLLAND Als je op deze prachtige dag de hele dag binnen blijft, word je waarschijnlijk voor gek verklaard. Als je daarentegen denkt dat je vandaag prima onbeschermd de zon in kan, ben je misschien net zo gek. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) waarschuwt namelijk dat de zonkracht relatief hoog is en dat je snel kunt verbranden.

De ultraviolette (UV) straling, oftewel de zonkracht, ligt de komende dagen rond kracht vijf. Dat betekent dat de ongewende huid al na 20 minuten kan verbranden. Tussen 12.00 uur en 15.00 uur bereikt de zonkracht zijn hoogtepunt, dus als je vandaag dan toch binnen blijft, kun je dat het beste tussen die tijden doen.

Lees ook: Vandaag uitzonderlijk warm: lokaal 27 graden

Buiten die tijden kun je dus prima de zon in, maar smeer je dan wel even in met een zonnebrandcrème met een hoge factor. Ook een zonnebril of zonnehoed is geen overbodige luxe.

Hoewel een beetje UV-straling juist heel gezond is, kan te lange en onbeschermde blootstelling zeer schadelijke gevolgen hebben. Naast een huid die snel veroudert, veroorzaakt het ook huidkanker. Het aantal gevallen van huidkanker is in Nederland de afgelopen decennia flink gestegen. Jaarlijks komen er 51.000 nieuwe gevallen bij en overlijden er meer dan 900 Nederlands aan de gevolgen van de ziekte.