AZ wint dankzij Jahanbakhsh van Vitesse

18 april 2018, 21.36 uur · Aangepast 19 april 2018, 14.42 uur
Door: · Foto: Pro Shots / Paul Meima

ALKMAAR AZ heeft het laatste duel voor de bekerfinale van aanstaande zondag winnend afgesloten. In een zeer attractieve wedstrijd wonnen de Alkmaarders met 4-3 van Vitesse. Grote uitblinker aan de kant van AZ was Jahanbakhsh, die met drie doelpunten het verschil maakte bij AZ.

Opvallend waren de verdedigers die John van den Brom het veld in stuurde. Met het oog op de bekerfinale begon hij het duel met een geheel gewijzigde verdediging ten opzichte van de duels hiervoor.

AZ begint overtuigend
Het was AZ wat overtuigend aan de wedstrijd begon. Al in de zevende minuut kwamen de Alkmaarders op voorsprong. Een voorzet van Jahanbakhsh viel achter de verdedigers van Vitesse waarna Weghorst de bal eenvoudig in de goal kon koppen. Vijf minuten later was het alweer raak. Een actie van Weghorst leek makkelijk door Vitesse verdedigd te kunnen worden maar de afvallende bal leverde plotseling een niet te missen kans op voor Jahanbakhsh, die oog in oog met Vitesse keeper Houwen niet faalde.

Vitesse komt langszij
Na de 2-0 was het AZ wat gas terug nam waardoor Vitesse meer en meer in de wedstrijd kon komen. Waar AZ eerst nog gewaarschuwd werd door een afstandsschot van Beerens, was het Bryan Linssen die de aansluitingstreffer maakte. Vlak daarna was het Vitesse wat zelfs langszij kwam. Uit een voorzet van Mason Mount was het Matavz die de aansluitingstreffer maakte. De eerste helft leek daarop op een 2-2 gelijkspel af te stevenen maar toch was het AZ wat in de blessuretijd wederom de leiding pakte. Wie anders dan Alireza Jahanbakhsh maakte op aangeven van Weghorst met een prachtige lob de 3-2.

Hattrick voor Jahanbakhsh
In de tweede helft leek het er even op dat het toch nog een makkelijke avond zou gaan worden voor AZ. Na acht minuten was het wederom Jahanbakhsh die zijn derde treffer van de avond maakte: 4-2.Toch konden de Alkmaarders niet lang van die marge van twee goals genieten. Het was Mount die de spanning terug in de wedstrijd bracht. Na slecht uitverdedigen van gelegenheids verdediger Mats Seuntjens was het de Vitesse aanvaller die zijn goede optreden bekroonde met een doelpunt.

AZ verzuimt voorsprong te vergroten
In het slot van de wedstrijd was het AZ wat verzuimde om de voorsprong te vergroten. Meermaals waren de Alkmaarders gevaarlijk maar ontbrak de scherpte in de slotfase waardoor de marge één goal in het voordeel van de Alkmaarder bleef: 4-3.

Opstelling AZ: Bizot, van Rhijn, Hatzidiakos, Seuntjens, Wijndal, Midtsjo, Koopmeiners, Til, Jahanbakhsh, Weghorst, Idrissi
Opstelling Vitesse: Houwen, Karavaev, Miazga, Kashia, Buttner, Serero, Foor, Mount, Matavz, Beerens, Linssen