Ga naar Content
Noord-Holland

De Peiling: Voor zware beroepen moet de AOW-leeftijd 65 blijven

18 april 2018, 13.52 uur · Aangepast 18 april 2018, 14.05 uur
Door: · Foto:

Mensen met een zwaar beroep moeten eerder in de AOW kunnen. Die eis stellen werkgevers en vakbonden aan het kabinet. Ben jij het daarmee eens?

Samenwerking
In een uitzonderlijke samenwerking zetten vakbonden en werkgevers het kabinet onder druk om de almaar stijgende AOW-leeftijd niet te laten gelden voor mensen met een zwaar beroep, zoals de bouw. Minister Koolmees (Sociale Zaken) stelde zich tot nu toe op het standpunt dat het maken van uitzonderingen onwerkbaar is.

Prepensioen afgeschaft
De discussie over een vervroegde pensioenering voor mensen met zware beroepen sleept al meer dan tien jaar. In 2006 werd de mogelijkheid om vanaf 62 jaar met prepensioen te gaan afgeschaft. Er werden overgangsregelingen afgesproken. Die lopen nu op hun eind, net op het moment dat de AOW-leeftijd omhoog gaat. Daardoor hebben 58-jarige werknemers nu het vooruitzicht dat zij pas na hun 67ste of 68ste verjaardag met pensioen kunnen.

Wat is een zwaar beroep?
Een lastig punt is de definitie van 'zware beroepen'. Vakbonden wijzen erop dat 18 andere EU-landen wettelijk hebben vastgelegd welke beroepen zo zwaar zijn dat ze recht geven op vervroegd uittreden. Dus dat moet in Nederland ook kunnen, vinden zij.

Wat vind jij?
Ben jij het er mee eens dat mensen met zware beroepen eerder van hun oude dag kunnen gaan genieten of moeten ook zij langer doorwerken nu Nederland steeds meer vergrijst? En wat is volgens jou een zwaar beroep?

Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 18:00 en 19:00 uur. Bel 088-850.51.52 als je mee wilt praten.  De meeste reacties op De Peiling staan op de Facebookpagina van NH Nieuws. Geen Facebook maar wel een mening? Mail je verhaal dan naar [email protected]