Ga naar Content
Noord-Holland

Brandweer gaat hittezoekende drones inzetten

18 april 2018, 08.18 uur · Aangepast 18 april 2018, 08.34 uur
Door: · Foto: Shutterstock

AMSTERDAM Een landelijk dekkend netwerk van dronevliegers dat 24 uur per dag, zeven dagen in de week kan uitrukken. Brandweer Nederland gaat dat landelijk opzetten. Voor het eind van het jaar moet het netwerk operationeel zijn.

Met behulp van drones met hittezoekende camera's hoopt de brandweer brandhaarden beter in beeld te krijgen, toegangswegen tot de brand te kunnen verkennen en mensen op te kunnen sporen die mogelijk in het nauw zitten, meldt De Telegraaf.

Gisteren werd in Twente, waar de brandweer al sinds medio 2016 met drones werkt, een nieuw dronemodel van fabrikant DJI gepresenteerd. Die signaleert van buitenaf moeiteloos waar het vuur aan de binnenkant van een gebouw woedt en maakt het zelfs bij rook mogelijk om mensen te lokaliseren. 

"Het is de bedoeling dat er voor het eind van het jaar een landelijke vliegdienst operationeel is. Dat is de opdracht die we hebben gekregen", vertelt Martijn Zagwijn, operationeel manager van de vliegorganisatie van het brandweerkorps in Twente, in de krant.

Voorlopig worden de brandweerlieden opgeleid op vliegbasis Twente. Dat beschikt over een groot brandweeroefenterrein is en is een van de weinige plaatsen in Nederland waar het door speciale ontheffingen is toegestaan om met zware professionele drones te vliegen.