Ga naar Content

Jan Sierhuis: "Alle schilderijen op mijn atelier zijn top"

AMSTERDAM Jan Sierhuis wist al heel jong dat hij kunstenaar wilde worden en had daar alles voor over. Inmiddels is hij aardig op leeftijd en wordt hij beschouwd als één van onze belangrijkste moderne schilders.

Biografie

Naam: Jan Sierhuis

Geboren: 21 december 1928, Amsterdam

Beroep: Schilder, docent Rietveld Academie, docent Rijksacademie

Erelijst: Koninklijke Subsidie voor de Schilderkunst, Therese van Duyl-Schwartze portretprijs, Jeanne Oostingprijs

 Sierhuis begon al op vroege leeftijd met tekenen. Het kunstenaarsbestaan trok, maar zijn moeder vond dat maar niks. Ze vreesde een leven lang in armoede voor haar zoon, daarom moest Jan een vak leren. Dit leidde tot ruzies en eindigde ermee dat hij jong het huis verliet.

De grote crisis van 1929 lag nog vers in het geheugen, dus de angst van zijn moeder was wel te verklaren. Sierhuis ging zijn eigen weg, en met succes. Hij schilderde in de binnenstad van Amsterdam stadsgezichten en verkocht zijn werk ter plekke. 

"Het was altijd raak als ik daar stond. Mensen vroegen: 'Is dat te koop kunstenaar?' Dan vroeg ik daar vijftig piek voor, of honderd. Ik verkocht het ene schilderijtje na het andere", zegt Sierhuis tegen NH Iconen.          

Lees ook:  Thé Tjong-Khing gaf alles op voor het tekenen

Later liet Sierhuis zich inspireren door de flamenco. Hij schilderde met grote expressie de dansende vrouwen in hun kleurrijke gewaden. Ook leerde hij de flamenco-gitaar te bespelen. 

"Er is een tijd geweest, ik kan er nu niks meer van, dat ik heel goed flamenco-gitaar kon spelen." Op zijn kamer hangen verschillende flamenco-danseressen aan de muur, maar van dierbare schilderijen wil Sierhuis niet spreken.

"Je hebt goede schilderijen en slechte schilderijen. In mijn atelier staan nog vier-, vijfhonderd schilderijen. Die zijn allemaal top. Alles wat ik niet goed vond schilderde ik weg of ik maakte het weer wit." 

Klik hier voor meer NH Iconen.

Foto: Robert Jan de Boer