Ga naar Content

'Woningcorporaties moeten woningen snel verduurzamen'

NOORD-HOLLAND Woningcorporaties moeten snel nieuwe stappen gaan zetten in de verduurzaming van hun woningen. Dat is de conclusie van een onderzoek van ING. De woningbouwcorporaties hebben samen 2,4 miljoen woningen in bezit en daarmee een grote invloed op het tempo van de verduurzaming. "Anders gaan we de klimaatdoelstellingen die zijn afgesproken in Parijs niet halen", zegt ING-onderzoeker Ceel Elemans.

De woningbouwcorporaties hebben afgesproken dat in 2021 de woningvoorraad gemiddeld energielabel B moeten hebben. De onderzoekers vinden dat corporaties zich niet alleen moeten blindstaren op energielabels, maar dat de focus ook op circulariteit moet komen te liggen.

Lees ook: Texel gaat verplaatsbare woonwijk met huizen in weiland bouwen

"Circulair bouwen is dat wat er gesloopt wordt weer de keten in wordt gebracht", legt Elemans uit. Met deze aanpak wordt gekeken naar de klimaatimpact van bouwen en verbouwen in z’n geheel, in plaats van alleen te kijken naar energielabels.

Verduurzamen
De manieren waarop woningcorporaties in de metropoolregio Amsterdam naar duurzaamheid streven, lopen uiteen. Ymere, dat in de hele regio huizen bezit, gaat binnenkort in Haarlem een groot deel van een wijk verduurzamen. Hoewel de corporatie beseft dat zaken als circulair bouwen belangrijk zijn, ligt bij het project de focus nog op energielabels.

Lees ook: Huurders Velsen-Noord zijn vervallen woningen zat: "Alle muren zijn verrot"

In de wijk worden huizen beter geïsoleerd en krijgt het dubbelglas een upgrade. Bewoners kunnen kiezen om zonnepanelen op hun dak te laten plaatsen, waar ze niet voor hoeven te betalen. "Op die manier zijn ook de bewoners duurzaam bezig", zegt directeur Vastgoedbeheer van Ymere, Dory Louwerens.

Van label G naar A+++
Eigen Haard heeft als proef een buurt in Amsterdam-West die gesloopt moest worden opnieuw opgebouwd, gedeeltelijk met materialen van de oude huizen. Een goed voorbeeld van hoe het wel moet, vindt ING-onderzoeker Elemans.

Eigen Haard begon het project zo'n tien jaar geleden. "Toen wisten we nog niet eens precies wat klimaatneutraal was", zegt Jurgen van de Laarschot, projectleider van Stadstuinen Overtoom.

Lees ook: Noodkreet woningcorporatie Hilversum: "Er wordt te weinig gebouwd"

Van de materialen van de gesloopte woningen is 98 procent hergebruikt, vertelt de projectleider. Een gedeelte daarvan is ook weer teruggegaan naar de wijk. "Dat is bijvoorbeeld te zien in de bakstenen. Die bestaan deels uit de bakstenen die in de oude wijk stonden."

Dubbel duurzaam
Er stonden huizen met energielabel G en dat is nu A+++. Volgens Eigen Haard is het project zo 'dubbel duurzaam'. "Enerzijds door de energiezuinigheid, anderzijds omdat de materialen grotendeels uit hergebruikte grondstoffen komen."

Foto: NH Nieuws