Ga naar Content

Hoeveel fijnstof vangt een groene rotonde?

13 april 2018, 19.11 uur · Aangepast 13 april 2018, 19.53 uur
Door: · Foto: ANP

SCHIPHOL Terwijl dieseltrucks over de rotonde denderen bij het Schiphol Logistics Park, doen de sedumplanten hier hun best de lucht te zuiveren. Over een paar maanden moet duidelijk worden hoeveel fijnstof de planten opnemen.

De drukke rotonde op Schiphol is beplant met sedumplanten die worden bemest met algen. De passerende chauffeur ziet vooral een rotonde met groene planten maar voor de onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam is het een serieus proefproject. De komende maanden moet duidelijk worden hoeveel fijnstof de sedumplanten opnemen. 

De plantjes, die vooral te vinden zijn op ecologische sedumdaken, staan er om bekend dat ze veel CO2 opnemen maar leverancier Jongkind uit Aalsmeer wil nu wel eens duidelijkheid. Hoeveel CO2 en fijnstof wordt er daadwerkelijk afgevangen? Bovendien is men benieuwd naar het effect van de speciale algenbemesting waarmee de planten zijn behandeld. 

De gemeente Haarlemmermeer werkt er graag aan mee en stelt de rotonde beschikbaar als proeftuin. Op de rotonde is gekozen voor verschillende soorten sedum zodat de onderzoekers kunnen zien welke soort de meeste fijnstof opneemt. Met het passerende vrachtverkeer is aan fijnstof geen gebrek.