Ga naar Content
Noord-Holland

De Peiling: Hoeft een man nooit meer een stropdas om?

12 april 2018, 14.02 uur · Aangepast 12 april 2018, 16.33 uur
Door: · Foto:

NOORD-HOLLAND Zijn er nog momenten waarop mannen in Nederland een stropdas om moeten? Of is het zeven dagen per week casual friday en is een T-shirt altijd prima?

Kamerlid in t-shirt
Kamerlid Peter Kwint (SP) kreeg gisteren op zijn kop van Kamervoorzitter Arib omdat hij in T-shirt in de Tweede Kamer verscheen. Kwint heeft naar eigen zeggen een langzame wasmachine en een slechte stomerij. Darom draagt hij geen jasje in de Kamer.

Geen dresscode
Kamervoorzitter Arib voelt niets voor een verplichte dresscode Tweede Kamer, maar ze hecht wel veel waarde aan een representatief voorkomen van de leden. Vorig jaar liet Arib weten dat ze regelmatig mails ontvangt van mensen die klagen over het ontbreken van een jasje of te diepe decolletés bij parlementariërs. Sindsdien wijst zij haar collega's op hun kledingstijl, maar ze wil ze geen voorschriften opleggen.

Prins Claus
Prins Claus baarde opzien toen hij in 1998 bij een toespraak in het Paleis op de Dam zijn das losmaakte en op de grond gooide. Prins Claus vergeleek het dragen van een stropdas met een slang die om de hals gedraaid is. Tijdens zijn toespraak knoopte hij zijn stropdas los, zwaaide enige malen met het kledingstuk boven zijn hoofd en mikte de das met een gracieuze worp naar de personen op de eerste rijen.

Wat vind jij?
Die actie van Prins Claus is inmiddels twintig jaar geleden. Nu staan parlementariërs in T-shirt in de Tweede Kamer. Kan de stropdas definitief het museum in of zijn er gelegenheden waarop een man toch echt in jasje-dasje dient te verschijnen?

Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 18:00 en 19:00 uur. Bel 088-850.51.52 als je mee wilt praten.  De meeste reacties op De Peiling staan op de Facebookpagina van NH Nieuws. Geen Facebook maar wel een mening? Mail je verhaal dan naar [email protected]