Ga naar Content

Vogelwacht Zaanstreek viert 75-jarig bestaan

ZAANDAM De Vogelwacht viert komend weekend haar 75-jarig jubileum. Met 500 leden en 250 donateurs is het na al die jaren nog steeds een bloeiende vereniging. De start van één van de oudste vogelbeschermingsorganisaties van Nederland was opmerkelijk en ontstond midden in de oorlog.

"Het was oorlog en er was honger", vertelt Arie Klut van de Vogelwacht tegen NH Nieuws. "Enkele vogelliefhebbers uit Westzaan zagen dat de de eieren van de weidevogels massaal werden geraapt, omdat er een voedseltekort was. Ze waren bang dat de weidevogels het loodje zouden leggen."

Bij die ene bedreiging van de vogels is het de afgelopen 75 jaar niet gebleven. Zo waren er een tijd geleden nog plannen om in het Kalverpolder zo'n 5.000 woningen te bouwen. "Je kan je toch niet voorstellen dat die gebouwen hier nu staan", aldus erelid Martien Roos. Die plannen zijn volgens Roos 'gelukkig' nooit doorgezet. 

Grutto
Arie en Martien varen met een bootje door de Kalverpolder waar meer dan 120 soorten weidevogels leven. "De grutto is sinds een paar weken terug uit Portugal," vertelt Arie. Maar ook de tureluur, visdief, kievit en scholekster worden gezien. Het gekrakeel van de ganzen overstemt al de andere vogelgeluiden terwijl de bruine kiekendief langs een rij bomen scheert.

Komende zondag wordt het jubileum gevierd. In de Kalverpolder kan een boottocht worden gemaakt en lezingen bijwonen kan in het Zaans Museum.

Foto: