Ga naar Content
Noord-Holland

OM: Acht jaar cel en tbs voor dodelijke steekpartij tijdens afterparty in Amsterdam

11 april 2018, 17.31 uur · Aangepast 11 april 2018, 17.46 uur
Door: · Foto: AT5

AMSTERDAM (AT5) Gianni L. komt wat het Openbaar Ministerie (OM) betreft voor hele lang tijd niet op vrije voeten. Tegen L. is acht jaar celstraf en tbs met dwangverpleging geëist voor het doodsteken van Oscar Donk en het neersteken van nog een tweede slachtoffer. Dat gebeurde vorig jaar tijdens een afterparty in Amsterdam-Zuidoost.

Er ontstond die nacht in de woning ruzie over een autosleutel. "Iedereen had een beetje gedronken", zei Gianni L. vandaag. "Ik dacht niet dat het zo zou escaleren." De stemming tussen L. en Ali. O, het tweede neergestoken slachtoffer, bleef agressief tot Gianni L. een mes uit een keukenla pakte. 

Hij dreigde het te gebruiken en stak O. met vier steken uiteindelijk neer in de kinderkamer van het huis. Op dat moment kwam Oscar Donk de kamer binnen. Hoe het vanaf dat moment precies is verlopen, is niet duidelijk maar de steekwond van Oscar, door L. nog getypeerd als een 'wondje', bleek fataal. Oscar bezweek ter plekke. 

'Oscar is een held'
"Oscar is voor ons een held die een vriend wilde redden", vertelde zijn moeder vandaag. Ze noemt Gianni 'een groot gevaar voor de maatschappij'. Ook zijn vader nam het woord: "Er klopt helemaal niks van je verhaal. Ik zie het zo: Verdachte heeft in een paranoïde coke-waan twee jongens neergestoken." 

Het is niet de eerste keer dat Gianni L. in aanraking komt met justitie. Hij is al meerdere malen veroordeeld voor mishandelingen, bedreiging en wapenbezit. Uit eerder onderzoek van de reclassering blijkt een gebrekkige gewetensfunctie en gebrek aan empathisch vermogen.

Zelfverdediging van tafel gegooid
Als verweer zei hij uit zelfverdediging te hebben gehandeld: "Hij kwam op me af. Ik was nog steeds in paniek. Het was een reflex." Het OM ziet dat heel anders: "Verdachte was duidelijk boos en niet bang. Ali O. heeft veel geluk gehad dat hij dit heeft overleefd.(..) Ook Oscar is bewust gestoken door de verdachte."

Daarnaast duidt het schoonmaken van het mes, het willen vluchten voor de politie en agressie na arrestatie duiden niet op noodweer. Het OM beschuldigt Gianni L. van doodslag en een poging tot doodslag: "Door het buitensporige geweld is Oscar overleden."