Ga naar Content
Noord-Holland

De Peiling: Wel of niet met je witte melkflessen onder de zonnebank?

11 april 2018, 13.50 uur · Aangepast 11 april 2018, 14.14 uur
Door: · Foto:

De eerste mooie dagen van het jaar. Voor veel mensen hét moment om naar de zonnebank te gaan. Want met die witte benen kun je echt geen rokje aan, is de gedachte. Doe jij dat ook?

1 op de 5
Uit onderzoek van KWF Kankerbestrijding blijkt dat bijna een op de vijf Nederlanders weleens een zonnebankje pakt. Veel te veel, vinden dermatologen en KWF. Ze stappen daarom naar de minister en willen maatregelen. Er zou meer gewaarschuwd moeten worden voor de risico's van zonnebanken. De gevaren worden volgens KWF stelselmatig onderschat.

Meer huidkanker
Dermatologen zien dat steeds meer mensen huidkanker krijgen. Er zijn studies die laten zien dat als je op jonge leeftijd naar de zonnebank gaat je 75 procent meer kans hebt op het ontwikkelen van een melanoom.

Niet verbieden
KWF Kankerbestrijding wil de zonnebanken niet verbieden. Maar mensen moeten wel beter gewaarschuwd worden voor de gezondheidsrisico's. KWF ergert zich aan de teksten waarmee zonnestudio's adverteren, zoals: 'Verantwoord zonnen, kan hier!'

Betuttelend
Er zijn zo'n 600 zonnestudio's in Nederland en 1500 zonnebanken in onder meer sportscholen, wellnesscentra en bij kappers. Huib van Heest, van de Nederlandse vereniging van zonnestudio's vindt het standpunt van KWF betuttelend. "Ze fixeren alles op de zonnebank, dat stoort ons in hoge mate", zegt hij tegen de NOS. "Geen enkel wetenschappelijk rapport zegt dat de zonnebank schadelijker zou zijn. Het is net zo goed of slecht als de echte zon. Of je nou buiten of binnen een overdosis neemt dat is je eigen verantwoordelijkheid. Men moet zelf de keuze maken."

Wat vind jij?
Lig jij wel eens op de zonnebank? We horen het graag van je!

Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 18:00 en 19:00 uur. Bel 088-850.51.52 als je mee wilt praten.  De meeste reacties op De Peiling staan op de Facebookpagina van NH Nieuws. Geen Facebook maar wel een mening? Mail je verhaal dan naar [email protected]