Ga naar Content

Zien: Ferry naar Newcastle 'gekaapt' tijdens anti-terreuroefening

IJMUIDEN Ondanks zijn nieuwe kunstknie staat Tom van Leeuwen 'gewoon' op het puntje van de Zuidpier. De IJmuidenaar hoopt een glimp te kunnen opvangen van de interventieoperatie waarbij een ferry 'gekaapt' wordt voor de kust van IJmuiden. "Dit is heel spannend."

Het is onderdeel van een vierdaagse terrorismebestrijdingsoefening van Korps Mariniers in de wateren van IJmuiden en Amsterdam. Van Leeuwen, die samen met een aantal vissers vanaf de rotsblokken de ontwikkelingen met haviksogen volgt, snapt dat deze acties noodzakelijk te zijn.

"Met al die terreurdaden, ja, als je niet oefent, dan weet je niet hoe je op moet treden", vertelt hij aan NH Nieuws. "Oefening baart kunst, laat ik het zo maar zeggen. Want als het gebeurt en je bent er niet op voorbereid dan ben je de pineut", aldus van Leeuwen.

Lees ook: Helikopters, geweren en figuranten: Anti-terreuroefening vandaag van start

Port Defender
Tijdens de oefeningen wordt er tussen 9 en 12 april in de omgeving van de Vissershaven en de IJmondhaven in IJmuiden, de Amerikahaven in Amsterdam en op het Marine Etablissement Amsterdam gebruik gemaakt van helikopters, figuranten en oefenmunitie.