Ga naar Content
Noord-Holland

Boze buspassagiers naar provinciehuis tegen wegbezuinigen van buslijnen

10 april 2018, 14.37 uur · Aangepast 10 april 2018, 20.38 uur
Door: · Foto: Alkmaar Centraal

HAARLEM Een stoet van boze buspassagiers uit Alkmaar, Bakkum, Castricum en Heerhugowaard trok gisteren naar het Provinciehuis in Haarlem om te protesteren tegen het schrappen van 'hun' buslijnen.

Maar liefst negentig boze passagiers trokken met spandoeken naar het Provinciehuis, meldt onze mediapartner Alkmaar Centraal. Ze zijn het er niet mee eens dat onder meer buslijn 5, die het station, ziekenhuis en Hoefplan met elkaar verbindt, vanaf juli niet meer rijdt. 

Met name ouderen, gehandicapten, scholieren en armlastigen maken veel gebruik van de bus. Een aantal demonstranten mocht vertellen wat de impact van het verwijnen van de buslijnen is op hun leven. Boodschappen doen, naar het ziekenhuis gaan of vrienden en familie bezoeken wordt voor hen een stuk lastiger als de bus niet meer rijdt. 

Lees ook: Inwoners Alkmaar boos om verdwijnen buslijn: "Dan kom ik nergens meer!"

"Ach, zegt Connexxion, waar de bus is opgeheven, moeten mensen voortaan maar voor eigen vervoer zorgen. Ik zeg: ' ach ja, en zo gaan jullie lekker door met de afbraak van publieke voorzieningen'. Maar wij pikken het niet meer", aldus SP-Statenlid Marnix Bruggeman, die de passagiers bijstond. 

Bezuinigen op dienstauto's
In het debat daarna tussen de Statenleden ging het er vaak fel aan toe. Tot zichtbare irritatie van de coalitiepartijen deed Bruggeman het volgende voorstel: "Ik heb laten uitzoeken wat we besparen als we de gedeputeerden niet meer in dienstauto's en taxi's laten rondrijden en ze in plaats daarvan een ov-jaarkaart geven. Per jaar een hálf miljoen. Dat geld kan dan naar behoud van de bus."

Bruggeman kondigde tot slot aan in de komende statenvergadering te komen met een eigen voorstel om het openbaar vervoer daadwerkelijk te redden.