Ga naar Content
Noord-Holland

De Peiling: Steden moeten auto's met benzine- en dieselmotor binnen 12 jaar weren

10 april 2018, 13.52 uur · Aangepast 10 april 2018, 16.36 uur
Door: · Foto:

Europa moet binnen 12 jaar volledig stoppen met de verbrandingsmotor. Steden zouden auto's met een diesel- of benzinemotor niet meer toe moeten laten. Dat zegt een Europese denktank.

Paardenmiddel
Met dit paardenmiddel wil de economische denktank Bruegel voorkomen dat de Europese transportsector in zijn eentje de klimaatafspraken van Parijs verpest. Bruegel stelt voor om uiterlijk in het jaar 2040 de verbrandingsmotor volledig in de ban te doen in Europa, maar zou het liefst zien dat dit al over 12 jaar, in 2030 gebeurt.

CO2-uitstoot
Alle andere sectoren zoals energie-, de industrie en de bouw (isolatie) slaagden erin hun CO2 uitstoot tussen 1990 en 2015 flink terug te dringen. De CO2-uitstoot van de transportsector nam over diezelfde periode juist met 20 procent toe.

Huidige aanpak faalt
Pogingen van Brussel en nationale regeringen om de CO2-uitstoot van de transportsector te beperken met andere maatregelen hebben tot nu toe steeds gefaald, zeggen de Brusselse onderzoekers. Vandaar hun pleidooi voor een drastischer aanpak en hun oproep om voertuigen met verbrandingsmotoren snel te gaan weren.

Belasting
Alleen maar de verbrandingsmotor bannen is geen oplossing. Landen moeten volgens de denktank ook een grote schoonmaak houden onder al hun autobelastingen. De belastingen zouden schone mobiliteit moeten bevorderen. Van de 28 lidstaten laten nu nog maar tien de CO2-uitstoot doorwegen in de belastingaanslag. Als lichtend voorbeeld wordt Noorwegen genoemd, waar het rijden op stroom 64 procent goedkoper is dan op diesel of benzine.

Wat vind jij?
Zie jij het gebeuren, al over 12 jaar geen voertuigen met verbrandingsmotoren meer? Wat zou voor jou DE motivatie zijn om electrisch te gaan rijden? We horen het graag van je!

Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 18:00 en 19:00 uur. Bel 088-850.51.52 als je mee wilt praten.  De meeste reacties op De Peiling staan op de Facebookpagina van NH Nieuws. Geen Facebook maar wel een mening? Mail je verhaal dan naar [email protected]