Ga naar Content
Noord-Holland

Fotografiewedstrijd in de geest van Van der Laan: "Hij heeft veel voor daklozen gedaan"

9 april 2018, 22.39 uur
Door: · Foto: Rene de Bruijn

AMSTERDAM Sinds de dood van Eberhard van der Laan gonst zijn boodschap door de hoofdstad: "Zorg goed voor onze stad en voor elkaar", schreef hij in een brief waarin hij bekendmaakte dat hij niet meer lang te leven had. Met een fotowedstrijd wordt nu getracht gehoor te geven aan die oproep: de tien winnende foto's worden tentoongesteld en verkocht, de opbrengst gaat naar dak- en thuislozen.

"Laat ons jouw blik zien op een lieve, zorgzame stad", luidt de opdracht die de Regenboog Groep en Morning Amsterdam professionele en amateurfotografen hebben meegegeven. 

De Regenboog Groep biedt opvang aan dak- en thuislozen in de stad en bekommert zich om Amsterdammers die in (sociale) armoede leven, Morning Amsterdam is een fotografie-app die bedenker en jurylid Annet de Graaf als het 'Instagram van Amsterdam' omschrijft. 

Geliefde burgervader
"Van der Laan heeft veel voor de Regenboog Groep gedaan", vertelt De Graaf. "Maar ook voor sociale armoede en dak- en thuislozen", legt ze uit waarom de boodschap van de geliefde burgervader als thema voor de wedstrijd is gekozen. 

Toch is het niet per se nodig om 'de zorg voor de stad of voor elkaar' of (sociale) armoede in beeld te brengen. "Het gaat om wat Amsterdam voor jou betekent", legt ze uit.

Strijklicht
Zelf struint De Graaf in deze tijd van het jaar 'zeker vier per week' over de Wallen, het liefst voor elven 's ochtends of na vijven 's middags. "Dan is er sprake van strijklicht, horizontale zonnestralen die de schaduwen langer maken. Ideale omstandigheden om naar buiten te gaan."

Over de circa vijftig foto's die tot nu toe zijn ingezonden, is de jury — naast Annet ook 'niet de eerste de beste' fotografen Ernst Coppejans en Daniël Cohen  zeer te spreken. "We zien dat het niveau hoog is, er zitten goede fotografen bij." 

Om mee te dingen hoeft de foto niet per se met een smartphone te zijn gemaakt, wel moeten ze via de app Morning Amsterdam worden geüpload. "De tien winnende foto's worden van 18 mei tot en met 1 juni geëxposeerd in Villa Buitenlust van de Regenboog", aldus De Graaf.

Inloophuizen
De expositie is gratis toegankelijk, maar wie één van de tien winnende foto's thuis aan de muur wil hangen, betaalt daarvoor honderd euro. "Iedere foto kan 25 keer worden verkocht, dus we kunnen 25.000 euro ophalen."  De opbrengst gaat naar inloophuizen voor dak- en thuislozen. 

De iOS-versie van de app download je hier, Android-gebruikers kunnen hier terecht. Foto's uploaden (meerdere per persoon is toegestaan) kan tot en met 22 april.

Inspiratie nodig? Scroll eens door fotoserie hierboven, waarin alvast vijf inzendingen zijn opgenomen.