Ga naar Content
Noord-Holland

De Peiling: Nederlanders krijgen veel meer suiker binnen dan ze denken

9 april 2018, 19.41 uur
Door: · Foto:

Mensen schatten hun suikerinname veel te laag in. We denken per dag een klontje of tien binnen te krijgen. Het zijn er dertig. Vooral in veel kant-en-klare voedingsmiddelen zitten verborgen suikers. 'Alarmerend', vindt het Diabetes Fonds.

Onderzoek
Het Diabetes Fonds deed een groot onderzoek naar de hoeveelheid suiker die we denken te eten. 95 procent van de ondervraagden schat die hoeveelheid veel te laag in. Meer dan 1,1 miljoen Nederlanders hebben diabetes type 2 en er komen er ruim duizend per week bij. De hoge gemiddelde suikerinname heeft grote impact op het ontstaan van deze ziekte.

Verborgen suikers
"Het is niet gek dat consumenten denken dat ze drie keer minder suiker binnen krijgen, want er zitten onnodig veel suikers in producten waarvan men het niet zou verwachten. Zoals in ontbijtgranen, zuiveldranken, sauzen, dressings en tussendoortjes", zegt Hanneke Dessing van het Diabetes Fonds. Suiker kan onder meer dan 50 'schuilnamen' op de verpakking staan. Ahornsiroop, maltose, kandij of maïsstroop, het is allemaal suiker.

Terugroepactie
Het Diabetes Fonds start een Suiker Terugroepactie: mensen kunnen op Facebook producten aanmelden waar te veel suiker in zit. Bezorgde consumenten geven daarmee een signaal af aan de voedingsindustrie die volgens het fonds nog niet snel en effectief genoeg bezig is om de suikerinname terug te dringen.

Wat doe jij?
Lees jij etiketten in de supermarkt en let je op de hoeveelheid suiker in producten? We horen het graag van je!

Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 18:00 en 19:00 uur. Bel 088-850.51.52 als je mee wilt praten.  De meeste reacties op De Peiling staan op de Facebookpagina van NH Nieuws. Geen Facebook maar wel een mening? Mail je verhaal dan naar [email protected]