Ga naar Content

Al een eeuw groente en fruit van Haarlems oudste volkstuin

HAARLEM Op het eeuwfeest van de oudste volkstuin 'Eigen Tuin' in Haarlem gisteren, was het eindelijk echt lenteweer. Terwijl de knoppen van de fruitbomen uitkomen, kreeg de vereniging een heuse Koninklijke erepenning.

Op 4 april 1918 wordt door zo'n vijftig Haarlemmers voor bijna 11.000 gulden een stuk land gekocht in de Poelpolder. Ze huren het al enige tijd, maar zijn nu samen landeigenaar. 

Tuin afgesnoept
Nu zijn er nog steeds 80 amateurtuinders aan het werk om hun eten te telen. Maar het perceel is ondertussen wel een stuk kleiner. Voor de toegangsweg naar de A9 is een deel van de tuin afgesnoept. En aan de andere kant is Schalkwijk gebouwd, dat nu met weer een nieuwe wijk tot aan de toegangspoort van 'Eigen Tuin' wordt gebouwd. 

"Ik vind het prima hoor die huizen, als ze maar niet verder dan het hek komen. Dit is van ons", roept één van de langstzittende tuinders op het terrein. Gerda van Santen-Metselaar is 76 en loopt achter een rollator. Maar toch doet ze het meeste tuinwerk nog het liefst zelf. Ook nu haar man pas overleden is.

"Veertien dagen geleden zei hij al dat hij dacht dat hij het feest niet zou halen." Daan van Santen is op 4 april, de exacte datum van het jubileum van de Eigen Tuin, begraven. Zijn foto staat in het clubhuis. 

Het tuinwerk rust niet. Ook op de dag van het jubileumfeest moet er gewerkt worden en moeten de capucijners de grond in. Hoewel nog steeds het merendeel van de tuinders gepensioneerd is, lopen er in het weekend steeds meer jongeren rond, vaak vergezeld met de kinderen. 

"Mijn kinderen hebben het er nu nog steeds over, hoe ze hier rond konden rennen en hutten konden bouwen", herinnert Gerda van Santen zich. 

Foto: NH Nieuws