Ga naar Content
Noord-Holland

Luchtvaartpioniers moeten Beverwijks afvalprobleem tackelen

7 april 2018, 00.08 uur · Aangepast 7 april 2018, 00.39 uur
Door: · Foto: Anne Marie de Regt/Pre wonen

BEVERWIJK Ze hebben naam gemaakt in de internationale luchtvaart, maar moeten nu het illegaal dumpen van afval rond vuilcontainers in Beverwijk tegengaan: sinds vanmiddag prijken de portretten van wijlen Gerrit Geysendorffer en Amy Johnson op de gevel van een portiekflat op de hoek van de Geyssendorfferlaan en de Van Riemsdijklaan.

Het illegaal dumpen van afval is een groot probleem, vertelt Anne Marie de Regt van Pré Wonen aan NH Nieuws. "Het wordt overal neergegooid", zegt ze over de afgedankte matrassen, tuinstoelen en televisies die klakkeloos op straat worden geplaatst.

In de hoop het aanbod te reguleren, heeft de gemeente de plekken waar wel grofvuil mag worden neergezet van borden voorzien. Toch levert dat nog niet het gewenste resultaat op. "Nu denken mensen dat ze het daar altijd mogen neerzetten, terwijl ze eerst een afspraak moeten maken."

Gedrag beïnvloeden
In een poging het gedrag van haar inwoners te beïnvloeden experimenteert de gemeente met een trits van maatregelen. "Dat is de gemeentelijke pilot afvaldumping", vertelt ze.

De door graffitikunstenaars Crel en Bas van Kilsdonk gemaakte portretten vormen één van die experimenten. "Daardoor hebben mensen het gevoel dat ze bekeken worden", verwoordt De Regt het psychologische effect van de priemende ogen van Geyssendorffer en Johnson. 

Amy Johnson 
De keuze voor een portret van Geyssendorffer is een logische, omdat de straat waar de betreffende vuilcontainer staat naar de in 1947 omgekomen KLM-piloot is vernoemd. Maar waarom een portret van Johnson, de eerste vrouw die solo van Engeland naar Australië vloog?

Haar naam ontbreekt immers in het Beverwijkse stratenboek. "We wilden er graag een vrouw bij hebben", bekent de Regt. "Het idee voor een portret van Amy Johnson kwam van een buurtbewoner." 

'Van twee kanten'
Om de geveinsde controle nog intensiever te maken, krijgen Geissendorffer en Johnson binnenkort hulp van scholieren van het Kennemer College. "Zij gaan tijdens workshops ogen van veertig bij zestig centimeter spuiten", vertelt De Regt. De door de leerlingen gemaakte ogen worden aan de gevel van de portiekflat aan de overkant van de straat gehangen. "Dan zijn er bij de afvalcontainers van twee kanten ogen op je gericht." 

Of iemand met een lattenbodem onder z'n arm bij het zien van de portretten daadwerkelijk rechtsomkeert maakt, moet nog blijken. Buurtbewoners lijken in ieder geval tevreden met de portretten. "Er wordt enthousiast op gereageerd", vertelt De Regt. "Een bewoonster van de Plesmanweg kwam al vragen of we dit ook bij haar kunnen doen." 

Kunstproject
Of het ooit zo ver komt, is niet zeker, maar De Regt blikt graag vooruit op het moment dat iedere portiekflat in voorzien van een portret van degene naar wie de straat is vernoemd. "Dan wordt het een soort kunstproject, ook daar sta ik positief tegenover."