Ga naar Content
Noord-Holland

Chinees krijgt jaar cel voor smokkelen neushoorn-hoorns via Schiphol

6 april 2018, 20.21 uur
Door: · Foto: Functioneel Parket

SCHIPHOL De 30-jarige Chinees die eind vorig jaar op Schiphol werd aangehouden vanwege het smokkelen van neushoorn-hoorns heeft een celstraf van een jaar gekregen. Dat meldt de NOS. De man was op doorreis vanuit Zuid-Afrika naar Shanghai.

De hoorns en de andere objecten zaten in de bagage van de man. Tijdens het scannen van de tassen werden de zeldzame goederen in zijn koffer ontdekt. De spullen, die een waarde hadden van ongeveer 500.000 euro, werden door de douane in beslag genomen.

Lees ook: Neushoorn-hoorns ter waarde van half miljoen euro onderschept op Schiphol

De neushoorn wordt steeds meer bedreigd, omdat er een toename is van stropers in Zuid-Afrika. In China wordt de hoorn van het dier gezien als een geneeskrachtig product, ook al bestaat het alleen uit keratine. Menselijke nagels bestaan ook uit die stof. De handel is in de meeste gevallen illegaal. 

Illegale handel
Vorig jaar was er een speciale actie waarin diverse overheidsdiensten samenwerkten om illegale handel tegen te gaan. In de periode tussen 1 september en 5 november 2017 waren er controleacties op diverse locaties, waaronder Schiphol, de Rotterdamse haven en in winkels en op beurzen.