Ga naar Content

Reportage: Rita en Sjef zijn het hart van Egmond: "Laten we zuinig zijn op ons dorp"

EGMOND AAN ZEE Rita Koppedraaijer en Sjef Kenniphaas uit Egmond aan Zee zorgen met hart en ziel voor hun dorp. Met de Facebookpagina 'Hart voor Egmond' zijn ze een klankbord voor de inwoners en proberen ze oplossingen te zoeken voor zaken die er in het kustdorp leven. In NH Reportage spreken we Sjef en Rita over hun drijfveren.

Rita Koppedraaijer en Sjef Kenniphaas zorgen er in maart 2017 voor dat het vervallen pand van Bowling De Parel, de puist van Egmond, na 23 jaar wordt gesloopt. Een door hen opgezette mailactie naar de eigenaar van het pand zorgt ervoor dat honderden Egmonders in de pen kruipen, en de sloop 'opeens' in een stroomversnelling komt.

Gelukkig getrouwd
De eerste samenwerking van het duo is een feit. Gekscherend worden ze in het dorp 'meneer en mevrouw Kenniphaas of mevrouw en meneer Koppedraaijer' genoemd. Rita: "Haha, nee hoor. We zijn beide gelukkig getrouwd, met een ander". Maar 'de bowling' zorgt er wél voor dat de twee elkaar vinden en de Facebookpagina 'Hart voor Egmond' is een feit.

"Uit het gedoe met de bowling bleek dat er behoefte was aan een klankbordgroep. Er is veel te doen, helaas", vertelt Sjef. Inmiddels bestaat de pagina één jaar en zijn er ruim duizend leden. "We proberen ons dorp mooi te houden. Laten we zuinig zijn op ons Egmond", stelt Rita. "We gooien zaken in de publiciteit, dan kan bijvoorbeeld de gemeente er niet meer omheen".

Publiciteit
De te hoge nieuwbouw op de plek van de bowling, de grafzerkenkunst in de tuin van een zorgcentrum of het paard bij de entree van het dorp. Het zijn volgens Sjef een aantal voorbeelden van problemen die de publiciteit haalden. Rita: "Als die publiciteit ertoe bijdraagt dat het helpt. Dat het ten gunste is van ons allen en onze woon- en leefomgeving, dan is onze missie geslaagd."

Los van elkaar blijven ze hun dorp ook promoten en opfleuren. "Ik ben ruim twaalf jaar geleden begonnen met het vullen van bloembakken. Dat geeft veel vrolijkheid", aldus Rita. Sjef is amateur-fotograaf. Met zijn weerfoto's van Egmond aan Zee zorgt hij er voor dat heel Nederland zijn dorp wekelijks tegenkomt in de weerberichten op televisie.

Ogen en oren
Stoppen met 'Hart voor Egmond' doen ze nog lang niet. "Er zijn nog genoeg dingen die naar voren komen en die leven. En we hebben de inwoners beloofd ogen en oren voor ze te zijn. Voorlopig stoppen we er niet mee."

Foto: NH Nieuws / Anne Klijnstra