Ga naar Content
Noord-Holland

Rechter oordeelt: bankmedewerker onterecht ontslagen ondanks betastingen en likken aan oor

6 april 2018, 13.20 uur
Door: · Foto: Shutterstock

AMSTERDAM Een voormalig ABN AMRO-medewerker die op verschillende momenten vrouwelijke collega's ongevraagd heeft betast en zelfs aan het oor van een van de vrouwen heeft gelikt, is volgens de kantonrechter onterecht ontslagen in januari 2016. Dat blijkt uit een uitspraak daterende van mei 2016 die de rechtbank Amsterdam gisteren pas heeft gepubliceerd. De rechter oordeelde dat de bank de man zo'n 20.000 euro aan gemist salaris en proceskosten moet terugbetalen.

In het rapport van de uitspraak is te lezen dat ABN AMRO de man op staande voet ontsloeg, nadat hij zich had misdragen op een borrel in een café aan de Nieuwmarkt in Amsterdam op 11 december 2015. Tijdens dit bedrijfsuitje raakte de man stomdronken en na afloop kon hij zich slechts vlagen van de avond herinneren, naar eigen zeggen.

Al snel nadat een recent gescheiden vrouw, tevens een collega van de man, zich die avond bij het gezelschap van zo'n vijftien medewerkers had gevoegd, begon de man met het betasten van de vrouw. Hij zat herhaaldelijk aan haar rug en billen, ondanks verschillende waarschuwingen. Daarbij zei hij tegen de vrouw dat hij haar mooi en sexy vond.

Likken over oor
Ook twee andere vrouwen die die avond aanwezig waren, werden ongewenst betast door de man. Toen een van de vrouwen weg wilde gaan en afscheid nam van de andere aanwezigen, sloeg hij een arm om haar heen en likte zelfs over haar oor. Ook een mannelijke collega ontkwam niet aan de baldadigheden van de dronken bankmedewerker en kreeg zomaar een harde klap in zijn gezicht.

Uiteindelijk vertrok de man richting de metro, nadat hij ernstig berispt werd door andere aanwezigen in het café. De gescheiden vrouw die was lastiggevallen diende de volgende dag een klacht in bij ABN AMRO. Met de wetenschap dat de man anderhalf jaar eerder ook al eens de fout in was gegaan bij een vrouwelijke collega tijdens een borrel, besloot de bank hem per direct te ontslaan.

'Geen seksuele intimidatie'
De bankmedewerker vocht deze beslissing echter aan en met succes. In mei 2016 oordeelde de kantonrechter dat er ondanks de betastingen geen sprake was geweest van seksuele intimidatie. Als argumentatie voerde de rechter aan dat het incident plaatsvond in een drukbevolkt café te midden van een flink aantal collega's bij wie de medewerkster zich veilig voelde, dat de man voor iedereen zichtbaar dronken was, en dat de medewerkster, evenals andere betrokkenen hem relatief eenvoudig van zich af hadden kunnen schudden.

Naast het terugbetalen gemiste salaris en de proceskosten, hoeft ABN AMRO de man echter niet terug in dienst te nemen. Volgens de rechter is dit niet mogelijk, omdat de man alle respect van een aantal medewerkers heeft verloren.