Ga naar Content

Duivenmelker ten einde raad: slechtvalk vreet zijn 'kindertjes' op

HEEMSKERK Jos Nijman uit Heemskerk houdt al 45 jaar duiven, maar de laatste tijd wordt zijn plezier flink vergald. Roofvogels hebben het namelijk gemunt op zijn 'kindertjes'.

Wekelijks worden één of meerdere van zijn duiven gepakt door met name de slechtvalk. "Daar was er twintig jaar geleden één van, nu vliegen er een paar honderd stelletjes rond."

Roofvogels
Nijman vindt dat er ruimte moet zijn voor roofvogels, maar klaagt over het 'pamperen' van onder andere de slechtvalk door 'groepjes die het beste met deze vogels voor hebben'. Zo zijn er in de loop der tijd meerdere nestkasten opgehangen. "Het is helemaal uit de hand gelopen. Elke keer als ik mijn duiven uitlaat, moet ik maar hopen dat ze allemaal terug keren. Vaak ontbreken er dan een paar. Straks ben ik ze allemaal kwijt."

Nijman heeft ook wedstrijdduiven. Dat zijn dure vogels. "Natuurlijk speelt geld een rol, maar dat is bij mij niet het belangrijkste. Ik wil gewoon dat ze stoppen met die nestkasten ophangen. Het is de hoogste tijd dat we met elkaar in overleg gaan."

'Zo is de natuur'
Landschap Noord-Holland erkent het probleem, maar heeft geen oplossing voorhanden. Boswachter Chris Rost: "Ik kan me de frustratie van de duivenmelkers heel goed voorstellen. Het lijkt mij ook niet leuk als je de duiven terug verwacht van een vlucht en je blijkt er weer een paar kwijt te zijn. Maar, het is de natuur. Die nestkasten spelen niet zo'n hele grote rol in de toename van deze roofvogels. Deze vogels vinden toch wel een beschutte plek om te nestelen."

Foto: NH Nieuws