Ga naar Content
Noord-Holland

Eisen tot 4,5 jaar cel voor witwassen miljoenen in garage Wormerveer

5 april 2018, 22.15 uur · Aangepast 5 april 2018, 23.23 uur
Door: · Foto: Shutterstock

WORMERVEER Justitie eist 4,5 jaar cel tegen Ridoan B. van een garagebedrijf uit Wormerveer voor heling, witwassen en mishandeling. De officier van justitie wil de BV daarnaast een boete van 80.000 euro opleggen, omdat het bedrijf niet voor de eerste keer de fout inging.

De officier van justitie eist bovendien zes maanden cel voor Soufian B., lid van dezelfde Beverwijkse familie, en voor werknemer Omer G. een taakstraf en 180 dagen cel, waarvan 124 dagen voorwaardelijk.

3,3 miljoen cash
Op 13 juni 2017 deed de politie een inval bij het garagebedrijf in Wormerveer. Hierbij werd 3,3 miljoen euro cashgeld gevonden in onder meer een stapel autobanden, koelboxen en in auto's. Ook werden er meerdere gestolen auto-onderdelen gevonden, waaronder airbags en een compleet motorblok. 

Vandaag diende de rechtszaak tegen het autobedrijf en meerdere verdachten die er werkten. Zij worden onder meer verdacht van heling en witwassen van zowel geld als gestolen onderdelen.

Ridoan B., voor negentig procent eigenaar van het bedrijf en tevens enige bestuurder, wordt daarnaast verdacht van poging tot zware mishandeling. Toen hij 's nachts op 30 maart 2016 werd aangehouden in Velsen-Noord wegens te hard rijden zou hij hebben geprobeerd om in te rijden op een van de twee medewerkers van de marechaussee die hem wilden aanhouden. Deze liep hierbij volgens zijn verklaring letsel op en schoot vervolgens op de wegrijdende auto van de verdachte. Ridoan B. reed zelf naar het politiebureau Zaandijk.

Geld in autobanden
Volgens hem werden de autobanden zes weken voor de inval door iemand gestald in zijn bedrijf. Hij wist dat er geld in zat en kon met het 'oppassen' 20.000 euro verdienen. Toen monteur en keurmeester Omer G. bij de inval naar huis mocht en hierbij een tas met 110.000 euro wilde meenemen, besloot de politie om een speurhond in te zetten. 

De officier van justitie prijst vandaag het werk van politiehond Alex, die bij deze inval de grootste geldvondst in de Nederlandse geschiedenis deed. In totaal werd 3,92 miljoen euro in beslag genomen. 

Boterhamzakjes
In de rechtszaal is vandaag lang gediscussieerd over de boterhamzakjes, die in de autobanden zaten en waar het geld in verstopt zat. Op de zakjes zouden sporen van alle drie de verdachten zijn aangetroffen. Volgens Ridoan B. kwamen de wielen - er zaten velgen in de banden - binnen met het geld er al in. Volgens hem is dat in de garage in boterhamzakjes gestopt en weer terug in de banden gestopt. 

Het is niet voor het eerst dat de familie voor de rechtbank moet verschijnen. In 2014 stonden het bedrijf en leden van familie ook al terecht voor vergelijkbare misdrijven. Het bedrijfspand is inmiddels leeggeruimd, de BV staat nog wel geregistreerd bij de Kamer van Koophandel.

De rechter doet over uitspraak over veertien dagen.