Ga naar Content
Noord-Holland

De Peiling: Wil jij een referendum over de nieuwe donorwet?

5 april 2018, 19.58 uur
Door: · Foto:

Het kan als we haast maken nog net: een referendum over de nieuwe wet op de orgaandonatie. Actiegroep GeenPeil is handtekeningen aan het verzamelen. Ben jij voor of tegen?

Race tegen de klok
Het referendum wordt afgeschaft, maar per wanneer dat gaat gebeuren is nog niet duidelijk, Het kabinet wil er vanaf en een meerderheid in de Tweede Kamer is het daarmee eens. Maar de Eerste Kamer moet zich er nog over buigen. Pas als dat is gebeurd en het besluit in de Staatscourant is gepubliceerd, is het referendum echt verleden tijd. Een volksraadpleging over de nieuwe donorwet is misschien nog net haalbaar voor het referendum wordt afgeschaft.

GeenPeil
Actiegroep GeenPeil is handtekeningen aan het verzamelen en heeft er voor 27 april 10.000 nodig. Volgens GeenPeil is de nieuwe wet op de orgaandonatie een perfect onderwerp voor een referendum. Ze vinden actieve donorregistratie geen politieke kwestie, maar een ethische afweging die alle burgers aan gaat. Volgens GeenPeil raakt de wet de grondwettelijke privacyrechten en de onaantastbaarheid van het lichaam door iedereen automatisch orgaandonor te maken, tenzij je expliciet aangeeft dat niet te willen. Zwijgen is toestemmen in de nieuwe wet.

Tekort
Er is in Nederland een groot tekort aan donororganen. De nieuwe wet zou daar iets aan moeten doen. Nu is het zo dat veel mensen geen keuze hebben vastgelegd in het donorregister. Nabestaanden moeten dan beslissen over orgaandonatie. Die nabestaanden zeggen meestal 'nee'.

Wat vind jij?
Vind jij het een goed idee, een referendum over die nieuwe donorwet? We horen het graag van je!

Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 18:00 en 19:00 uur. Bel 088-850.51.52 als je mee wilt praten.  De meeste reacties op De Peiling staan op de Facebookpagina van NH Nieuws. Geen Facebook maar wel een mening? Mail je verhaal dan naar [email protected]