Ga naar Content
Noord-Holland

De Peiling: 'Belasting op vlees flink omhoog om het klimaat te redden'

4 april 2018, 19.21 uur
Door: · Foto:

De overheid zou vlees onaantrekkelijk moeten maken door meer btw of accijnzen te heffen. Dat is nodig om klimaatdoelstellingen te halen, zegt de Raad voor leefomgeving en infrastructuur.

Minder vlees
De eetgewoonten van Nederlanders zullen drastisch moeten worden aangepast om de uitstoot van schadelijke broeikasgassen tegen te gaan, vindt de Raad. Dat betekent dat we substantieel minder vlees moeten gaan eten en meer groente, peulvruchten en andere vegetarische producten. De Raad voor leefomgeving en infrastructuur (RLi) is een onafhankelijk adviesorgaan dat de regering en adviseert over duurzaamheid.

Via de portemonnee
Op dit moment is bij de meeste mensen de verhouding tussen dierlijke en plantaardige eiwitten 70/30. Maar als het aan de RLi ligt, verschuift dit naar 40/60. Met alleen voorlichtingscampagnes gaat dat niet lukken. Vlees flink duurder maken zou meer effect hebben.

Broeikasgassen
Volgens de Rli draagt de productie en consumptie van dierlijke producten, zoals vlees, zuivel en eieren, in belangrijke mate bij aan de broeikasgasuitstoot. De veehouderij veroorzaakt nu 10 procent van de totale uitstoot.

Klimaatdoelstellingen
In het klimaatakkoord van Parijs over beperking van de uitstoot van broeikasgassen heeft Nederland afgesproken dat de uitstoot van broeikasgassen in het jaar 2050 95 procent lager moet zijn dan in 1990. Terugdringen van de vleesconsumptie is één van de manieren om die klimaatdoelstellingen te halen.

Wat vind jij?
Is het een goed idee, vlees flink duurder maken zodat het minder vaak per week bij mensen op het bord ligt? We horen graag hoe jij daar over denkt!

Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 18:00 en 19:00 uur. Bel 088-850.51.52 als je mee wilt praten.  De meeste reacties op De Peiling staan op de Facebookpagina van NH Nieuws. Geen Facebook maar wel een mening? Mail je verhaal dan naar [email protected]