Ga naar Content
Noord-Holland

Santpoortse vindt 79 jaar oud rapport en zoekt eigenaresse: "Ik houd van dit soort dingen"

4 april 2018, 15.50 uur
Door: · Foto: Hannie Rutte Erberveld

IJMUIDEN Een acht voor gedrag, een zeven voor schrijven; het zijn twee willekeurige cijfers uit het rapport van Trijntje Veenstra. Ze behaalde deze cijfers op de Openbare Lagere School in Beverwijk in 1939. De zoon van de Santpoortse Hannie Rutte vond de vergeelde cijferlijst tijdens een verbouwing in IJmuiden. Nu is zij op zoek naar de rechtmatige eigenaresse.

"Over Trijntje ben ik nogal tevreden", heeft haar toenmalige onderwijzer Hoogcarpsel met een doktershandschrift geschreven. "Lezen en rekenen zijn vrij goed en schrijven kan ze netjes. Haar gedrag is heel goed." In het rapport is haar hele basisschoolperiode van 1939 tot 1947 in cijfers en beoordelingen terug te lezen. Al met al is het geen rapport dat Trijntje Veenstra voor haar ouders zou moeten verbergen.

Toch werd het rapport in een inbouwkast gevonden tijdens een verbouwing. Tussen een plank en het daarmee beklede zeil. "Mijn zoon kwam bij mij thuis met het rapport. Ik dacht: 'Wat leuk. Ik zou het ook onwijs leuk vinden als ik dit van mijn moeder zou vinden'. Dus dit vond mijn zoon wel een leuk werkje voor mij. Ik ben toch met pensioen", lacht Hannie Rutte. 

Wie kent Trijntje?
De oproep die Hannie op Facebook plaatste is inmiddels al 120 keer gedeeld. Desondanks komen er weinig reacties binnen van mensen die Trijntje Veenstra kennen. "Van één vrouw kreeg ik een reactie dat het een zus van haar moeder zou kunnen zijn", vertelt Hannie. Zij heeft geprobeerd de familie via Facebook te benaderen, maar heeft nog niets van hen gehoord.

Oorlogsjaren
Opvallend detail in het rapport is dat tijdens de oorlogsjaren de cijfers van Trijntje lager waren dan gemiddeld. "Trijntje heeft door veel verzuim geen goed rapport. Jammer, want ze doet wel haar best", schrijft haar docent in 1943. Trijntje is, volgens andere opmerkingen in het rapport, in deze periode een langere tijd ziek geweest. Daardoor moest ze veel lessen missen, en als gevolg bleef ze een aantal keer zitten.

Hannie is ontzettend benieuwd waar haar zoektocht zal uitmonden. "Ik houd wel van dit soort dingen", zegt de nieuwsgierige Hannie tegen NH Nieuws. Haar 'onderzoek' beperkt ze voor nu tot Facebook, maar als dat niets oplevert gaat ze naar Uitgeest. Daar is Trijntje geboren. "Ik kan me voorstellen dat ze door te trouwen uiteindelijk in het huis in IJmuiden terecht is gekomen. Maar goed. Dat verzin in natuurlijk ook maar."