Ga naar Content
Noord-Holland

Partij voor de Dieren stelt Kamervragen over 'onduidelijke' hertelling gemeenteraadsverkiezingen Zaanstad

2 april 2018, 23.22 uur · Aangepast 2 april 2018, 23.36 uur
Door: · Foto: Geralt Lammers, Gemeente Zaanstad

ZAANSTAD De Partij voor de Dieren (PvdD) heeft Kamervragen gesteld over de hertellingen van de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen in de gemeente Zaanstad. Dat meldt de partij vandaag.

De PvdD kwam na de eerste telling één stem te kort voor een extra zetel en vroeg daarom een hertelling aan. Die kwam er ook, maar de PvdD kreeg er ook in de tweede en derde telling geen zetel bij. Die ging namelijk naar de lokale partij ROSA. Volgens de PvdD moeten ROSA en de PvdD zwijgen over de resultaten van de hertelling.

Lees ook: Geen extra zetel voor PvdD in Zaanstad: "Vreselijk jammer"

Burgemeester Jan Hamming gaf aan dat hij na de tweede telling niet overtuigd was of die goed was gedaan en gaf eigenhandig aan de de individuele stemmen van ROSA en de PvdD voor een derde keer te hertellen. Alleen op deze manier kon er met zekerheid worden gezegd dat de telling klopt. "Vanwege het kleine verschil, was het zeer terecht om uit te zoeken of de stemmen kloppen", aldus Hamming. De uitslag kon hierdoor niet op de vooraf geplande tijd bekendgemaakt worden. 

Lees ook: Uitslag van hertelling Zaanstad uitgesteld na hele dag tellen

De PvdD vraagt zich nu af of de derde telling die door burgemeester werd doorgevoerd wel rechtmatig is. Zij zeggen in het persbericht dat het in strijd is met de Kieswet.