Ga naar Content
Noord-Holland

De Peiling: Hoe vaak wijzig jij jouw wachtwoorden?

30 maart 2018, 13.11 uur · Aangepast 30 maart 2018, 14.03 uur
Door: · Foto:

NOORD-HOLLAND E-mailadressen en wachtwoorden van honderdduizenden Nederlanders liggen op straat, schrijft het AD. Daarom kan het handig zijn om direct jouw wachtwoorden te veranderen. Of wijzig je deze al regelmatig?

Het AD merkte op dat medewerkers van veel grote Nederlandse bedrijven en (overheids)organisaties massaal in de gelekte lijsten voorkomen. Ook staan er parlementariërs en BN'ers in de lijst.

Datalekken
Hoogstwaarschijnlijk zijn de adressen en wachtwoorden afkomstig uit tientallen grote datalekken van de afgelopen jaren. Bedrijven als LinkedIn, Dropbox, Playstation, Uber en eBay zijn slachtoffer geworden van digitale aanvallen. De krant kon een bestand inzien met daarin 3,3 miljoen wachtwoorden en e-mailadressen uit Nederland. 

Onthouden
Het bericht maakt nogmaals duidelijk hoe belangrijk het kan zijn om een goed wachtwoord te gebruiken voor digitale omgeving. Maar een veilig wachtwoord kan ook lastig te onthouden zijn. Daarom kan je wellicht kiezen voor een wachtwoord-manager, speciale software die wachtwoorden voor je beheert zodat jij ze zelf niet meer hoeft te onthouden. 

Wat doe jij?
Hoe veilig zijn jouw wachtwoorden? Verander je deze regelmatig en gebruik je verschillende? Of heb je wellicht al jaren hetzelfde wachtwoord? Laat het ons weten en deel je ervaringen bij De Peiling.

Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 18:00 en 19:00 uur. Bel 088-850.51.52 als je mee wilt praten.  De meeste reacties op De Peiling staan op de Facebookpagina van NH Nieuws. Geen Facebook maar wel een mening? Mail je verhaal dan naar [email protected]