Ga naar Content
Noord-Holland

Shockroom VUmc tijdelijk op slot vanwege hardnekkige bacterie

23 maart 2018, 20.46 uur · Aangepast 23 maart 2018, 21.05 uur
Door: · Foto: Shutterstock

AMSTERDAM De shockroom op de spoedeisende hulp van het VUmc gaat vanaf vannacht 3.00 uur tot morgenmiddag op slot. De ruimte moet grondig worden schoongemaakt omdat het ziekenhuis al lange tijd kampt met een resistente bacterie.

In de shockroom worden ernstig gewonde slachtoffers opgevangen en (meestal) geopereerd. Behalve de shockroom krijgen ook de operatiekamers en de intensive care een extra grondige schoonmaakbeurt. Patiënten die niet geopereerd hoeven worden, kunnen zaterdag gewoon op de spoedeisende hulp terecht voor eerste hulp.

Opnamestop
Vorige week was er zelfs een opnamestop ingevoerd. Die werd na een paar dagen opgeheven. De bacterie is resistent tegen antibiotica. Ondanks alle maatregelen waren er vorige week toch weer enkele besmettingen gevonden en daarom was de opnamestop ingesteld.

Lees ook: Opnamestop VUmc vanwege resistente bacterie

De bacterie veroorzaakt zelden een infectie, maar ziekenhuizen - die tenslotte verzwakte mensen verzorgen - doen er altijd alles aan om de bacterie buiten te deur te houden en verspreiding naar andere zorginstellingen te voorkomen.