Ga naar Content
Noord-Holland

Hertelling in Medemblik: één stem verschil tussen wel en geen zetel

23 maart 2018, 11.30 uur · Aangepast 23 maart 2018, 13.12 uur
Door: · Foto: Henk Prins

MEDEMBLIK Het gemeentelijk centraal stembureau van Medemblik heeft vanmorgen besloten tot hertelling van alle afgelopen woensdag uitgebrachte stemmen. Hoewel er geen aanleiding is te twijfelen aan het goede verloop van de verkiezingen, wil het stembureau volledige zekerheid hebben. Dat meldt mediapartner Medemblik Actueel.

De tweede zetel van GroenLinks en het vertrek van lokale partij BAMM uit de gemeenteraad is namelijk gebaseerd op slechts één stem. "Ik wil honderd procent uitsluiten dat er op de bijna negentienduizend stemmen niet per ongeluk een verkeerd aantal is aangekruist", laat voorzitter en burgemeester Frank Streng weten aan Medemblik Actueel.

Aan het einde van de avond en het verwerken van de reststemmen bleek dat de fractie van GroenLinks met twee zetels in de raad komt. De huidige fractie van BAMM keert op basis van de uitslag van woensdagavond niet in de nieuwe gemeenteraad terug.

BAMM: Zetel naar nummer 2
Mocht BAMM alsnog in het bezit komen van de zetel, dan wil lijsttrekker Piet Groot zijn zetel vermoedelijk weggeven aan de nummer 2 of 3 van de partij. "Dat doe ik vanwege meerdere omstandigheden. Zo wil ik de partij meer toekomst geven, want ik ben 74 jaar. Dat is een cijfertje, maar dat is ook de realiteit", zegt hij tegen NH Nieuws.

De verwachting is dat vandaag aan het einde van de middag duidelijk is wat de hertelling heeft opgeleverd.