Ga naar Content
Noord-Holland

De Peiling: Wat moet er gebeuren met de nachtvluchten bij Schiphol?

23 maart 2018, 11.00 uur · Aangepast 23 maart 2018, 11.10 uur
Door: · Foto:

NOORD-HOLLAND Meer mensen dan verwacht slapen slecht door nachtvluchten rondom Schiphol. Dat blijkt uit onderzoek door de GGD Kennemerland. Moet er daarom minder 's nachts gevlogen worden?

Meerdere gemeenten rondom luchthaven Schiphol vinden dat dit aantal nachtvluchten naar beneden moet worden bijgesteld, schrijft de NOS. In Kennemerland hebben zo'n 65.000 volwassenen last van vorm van slaapverstoring, blijkt uit het onderzoek.

Zorgen
De GGD stelt dat dit het eerste onderzoek is dat in detail duidelijk maakt hoeveel personen last hebben van een slechte nachtrust en zich tevens daardoor zorgen maken over hun gezondheid. Het onderzoek schrijft dat mensen hinder ondervinden van het geluid vanaf 23.00 uur met als gevolg een slechte nachtrust.

Overgewicht
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) stelt dat bij matige hinder er al gezondheidseffecten te meten zijn. Als voorbeelden noemt de organisatie een verhoogd risico op een hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, overgewicht en diabetes.

Meer nachtvluchten
Het onderzoek komt op het moment dat er discussie wordt gevoerd over het verhogen van het aantal nachtvluchten op Schiphol. De luchthaven zit nu al tegen het maximum aan heeft volgens de gemeenten dit aantal zelfs overschreden. 

Wat vind jij?
Moet het aantal nachtvluchten omlaag, kan het gewoon blijven zoals het nu is of is dit geklaag en kan de luchthaven het aantal uitbreiden? Ben jij weleens wakker geworden van een nachtvlucht en heb je misschien advies voor mensen die dat ook meemaken? Laat het ons weten en deel je in de discussie!

Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 18:00 en 19:00 uur. Bel 088-850.51.52 als je mee wilt praten.  De meeste reacties op De Peiling staan op de Facebookpagina van NH Nieuws. Geen Facebook maar wel een mening? Mail je verhaal dan naar [email protected]