Ga naar Content
Noord-Holland

De Peiling: Gemeente jaarlijks op huisbezoek bij eenzame 75-plusser

20 maart 2018, 12.59 uur · Aangepast 20 maart 2018, 14.18 uur
Door: · Foto:

NOORD-HOLLAND Alle 75-plussers moeten jaarlijks een huisbezoek krijgen om te kijken of ze eenzaam zijn. Dat is één van de maatregelen van het ministerie van Volksgezondheid om eenzaamheid aan te pakken.

700.000 eenzame ouderen
Ruim 700.000 ouderen in Nederland voelen zich eenzaam, blijkt uit een rapport van het ministerie van Volksgezondheid. De verwachting is dat in 2030 dat aantal oploopt tot 1,1 miljoen eenzame ouderen. Zorgwekkend, vindt minister Hugo de Jonge.

Bezoek aan huis
Om eenzaamheid tegen te gaan, heeft de minister een reeks maatregelen in petto. Eén van die maatregelen is een jaarlijks huisbezoek voor alle 75-plussers. Door de bezoeken kan iedere gemeente in kaart brengen of mensen eenzaam dreigen te worden, zodat op tijd actie kan worden ondernomen.

Hulpplijn
Verder wil de overheid een hulplijn oprichten die 24 uur per dag door eenzame ouderen kan worden gebeld. Duizenden vrijwilligers moeten deze telefonische hulplijn draaiende houden. Ook krijgen gemeenten hulp bij het opzetten van een lokaal meldpunt. Mensen kunnen daar eenzame ouderen aanmelden. Sommige gemeenten hebben al zo'n meldpunt.

Bankjes en buurtbus
Ook zijn er plannen om in samenwerking met gemeenten en woningcorporaties wijken zo in te richten dat de kans op eenzaamheid minder groot wordt. Meer openbaar groen, bankjes om een praatje op te maken en een buurtbus zouden daarbij moeten helpen.

Wat vind jij?
Zijn dit mooie plannen tegen de eenzaamheid of niet? Heb je zelf suggesties waarmee eenzaamheid is aan te pakken? Voel je je zelf wel eens eenzaam? We horen het allemaal graag van je!

Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 18:00 en 19:00 uur. Bel 088-850.51.52 als je mee wilt praten.  De meeste reacties op De Peiling staan op de Facebookpagina van NH Nieuws. Geen Facebook maar wel een mening? Mail je verhaal dan naar [email protected]