Ga naar Content
Sport

Volgend seizoen videoscheidsrechters in eredivisie

20 maart 2018, 11.20 uur · Aangepast 20 maart 2018, 11.42 uur
Door: · Foto: Pro Shots/Peter Lous

ZEIST Met ingang van volgend seizoen is bij alle wedstrijden van AZ, Ajax en de andere erdivisiewedstrijden een videoscheidsrechter aanwezig. Dat hebben de clubs besloten tijdens een buitengewone algemene vergadering betaald voetbal van de KNVB.

Ook vanaf de kwartfinales van de KNVB-beker, de strijd om de Johan Cruijff Schaal en de play-offs om Europees voetbal en de play-offs om promotie en degradatie zal een videoscheidsrechter aanwezig zijn. De videoscheidsrechters zullen alles bij elkaar 324 wedstrijden vanaf een speciaal videocentrum in Zeist volgen.

KNVB betaalt eerste twee jaar
De KNVB betaalt de eerste twee seizoenen de kosten die zijn beraamd op 1,7 miljoen euro per jaar. De bedoeling is dat daarna ook de clubs gaan bijdragen. Aan de invoering ging een ruime periode van experimenteren vooraf. De videoscheidsrechter mag beslissingen nemen over doelpunten, rode kaarten en strafschoppen. Hij mag ook beoordelen of de juiste speler een kaart heeft gekregen.

"Voetbal eerlijker"
De KNVB maakt zich al jaren hard voor de komst van videoscheidsrechters op het hoogste niveau. "Het maakt het voetbal veel eerlijker", lichtte directeur betaald voetbal Eric Gudde toe. "Dat wijzen alle cijfers ook uit. Daarom is het ook mooi dat de clubs unaniem voor de komst van videoscheidsrechters hebben gestemd."

Ook bij WK actief
In de Bundesliga, Serie A en Portugese competitie is de videoscheidsrechter dit seizoen al actief. Hij gaat in het volgende voetbaljaar ook op het hoogste niveau in Spanje, Frankrijk en België aan de slag. Ook tijdens het WK in Rusland zal gebruik worden gemaakt van videoscheidsrechters.