Ga naar Content

Gemeentelijke herindeling 't Gooi: wat gaat er veranderen?

'T GOOI Met de gemeenteraadsverkiezingen voor de deur gaat het in Gooi en Vechtstreek maar om één ding: de gemeentelijke herindeling in de regio. Als het aan de provincie Noord-Holland ligt moet het aantal gemeenten minder worden, omdat sommige volgens een onderzoek van de provincie de gemeentelijke taken nog onvoldoende kunnen uitvoeren. Maar wat gaat er precies veranderen en wat voor invloed kan de burger nog uitoefenen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen? NH Nieuws zet het op een rijtje.

Wat gaat er precies veranderen? 
De provincie Noord-Holland wil de zeven gemeenten die nu actief zijn in het Gooi fuseren tot drie gemeenten. De eerste stap voor deze gemeentelijke herindeling was het samenvoegen van de gemeenten Muiden, Naarden en Bussum tot een grote gemeente Gooise Meren. Sinds 2016 bestaat deze gemeente officieel en nemen ze op bestuurlijk niveau gezamenlijke beslissingen. 

Hilversum
Dan rest er nog een fusie naar twee grote gemeenten. De planning van de provincie is dat Hilversum en Wijdemeren tot één grote gemeente samengaan. Wijdemeren kreeg van de provincie de tijd om zelfstandig te kiezen bij welke gemeente ze wilde horen: Hilversum of Gooise Meren. Maar de aangedragen oplossingen duurden volgens de provincie te lang en voldeden niet, dus besloot de provincie zelf dat Wijdemeren bij Hilversum gaat horen. Deze samenwerking zou in 2021 van kracht moeten zijn. 

Blaricum, Laren en Huizen
De laatste gemeenten die moeten gaan fuseren zijn Blaricum, Laren en Huizen. De provincie heeft ook hier uitgesproken dat deze fusie in 2021 officieel een feit moet zijn. Welke naam deze gemeente krijgt is nog niet bekend. Voorstellen vanuit de gemeenten voor een andere oplossing, zijn door de provincie als onvoldoende gekwalificeerd. De gemeenteraden zijn verdeeld, maar een meerderheid van de partijen heeft in een brandbrief haar ongenoegen over de gang van zaken uitgesproken. 

Lees ook: Gemeenteraden Laren, Huizen en Blaricum verzetten zich tegen gedwongen fusie

Dan is er nog een vreemde eend in de bijt: gemeente Weesp. Ze mag niet verder als losse gemeente, maar het is ook nog niet duidelijk bij welke gemeente ze ondergebracht wordt. De gemeenteraad sprak zich eerder uit voor Amsterdam, maar de inwoners krijgen ook een mogelijkheid om een voorkeur uit te spreken. Daarover is aanstaande woensdag tijdens de gemeenteraadsverkiezingen een referendum. Burgers mogen kiezen: willen we bij Amsterdam of Gooise Meren horen? 

Als uiteindelijk niet Amsterdam maar Gooise Meren door de inwoners gekozen wordt, is het nog niet zeker dat het Gooise Meren wordt. Diverse partijen, vooral pro-Amsterdam, hebben zich nog niet willen vastleggen op een uitspraak welke meerderheid genoeg is om alsnog te kiezen voor Gooise Meren. 

Video #179135

Mobiele gebruikers klik hier

Is de fusie onomkeerbaar? 
In principe is de provincie vastbesloten om de voorgenomen fusies van de gemeenten in het Gooi door te zetten en worden er stevige stappen in dat fusieproces gezet. Het besluit is nog niet definitief, maar met de intentie waarmee het provinciebestuur nu opereert lijkt dat slechts een kwestie van tijd. Uiteindelijk moet de Tweede Kamer er daarna ook nog mee instemmen.

Volgens Fred van Leeuwen van Burger-Denktank Schaalvergroting, een website om een beter inzicht te krijgen van situatie rondom de fusies in het Gooi, kunnen stemmers in het Gooi nog wel druk uitoefenen op de beslissing van de provincie. "Als er tijdens de gemeenteraadsverkiezingen massaal wordt gestemd op lokale partijen die tegen de fusies zijn, kan Den Haag dat geluid niet negeren", aldus Van Leeuwen.

Foto: NH Nieuws