Ga naar Content
Noord-Holland

De Peiling: Weet jij al wat je stemt bij het 'sleepwet'-referendum?

19 maart 2018, 12.59 uur · Aangepast 19 maart 2018, 16.01 uur
Door: · Foto:

NOORD-HOLLAND Woensdag 21 maart, de dag van de gemeenteraadsverkiezingen, mag je ook je stem uitbrengen in het referendum over de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Heb jij daar al een mening over?

De Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten is in het nieuws de sleepwet gaan heten. Het is een wet die op 1 mei in zou moeten gaan. De wet maakt het mogelijk dat de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) grote hoeveelheden internetverkeer aftappen. In de zoektocht naar mensen met kwade bedoelingen zijn tegenstanders bang dat ook allerlei informatie van onschuldige burgers wordt 'gevangen' in het digitale sleepnet.

Bezorgde studenten
Het referendum van woensdag is een initiatief van vijf bezorgde studenten van de Universiteit van Amsterdam. Ze vinden dat de privacy van de burgers veel te veel wordt aangetast met deze nieuwe bevoegdheden van de veiligheidsdiensten. Voorstanders betogen dat de wet juist nodig is om Nederland veiliger te maken.

Raadgevend
Het gaat om een raadgevend referendum. Dat wil zeggen dat de uitkomst een advies is en niet bindend. Regering en parlement zijn niet verplicht de uitslag te volgen.

Wat vind jij?
Heb jij je al een beetje verdiept in de sleepwet? Stem je voor of tegen? Of sla je dit referendum over? We horen het graag van je?

Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 18:00 en 19:00 uur. Bel 088-850.51.52 als je mee wilt praten.  De meeste reacties op De Peiling staan op de Facebookpagina van NH Nieuws. Geen Facebook maar wel een mening? Mail je verhaal dan naar [email protected]