Ga naar Content
Noord-Holland

Dura Vermeer mag nieuw EMA-gebouw gaan bouwen

8 maart 2018, 14.13 uur · Aangepast 8 maart 2018, 15.01 uur
Door: · Foto: Rijksgebouwendienst

AMSTERDAM Bouwbedrijf Dura Vermeer mag het nieuwe hoofdkantoor van het Europese Geneesmiddelenbureau (EMA) in Amsterdam bouwen. Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken, Raymond Knops, heeft donderdag zijn handtekening onder de bouwopdracht gezet.

De bouw van het nieuwe pand en het onderhoud voor een periode van twintig jaar gaat in totaal 255 miljoen euro kosten. Het bouwbedrijf begint in juni aan de klus en het gebouw moet rond november 2019 overeind staan. Het hoofdkantoor aan de Zuidas van Amsterdam zal onderdak bieden aan circa negenhonderd medewerkers uit ongeveer dertig landen. 

Aanbestedingsprocedure
Dura Vermeer was niet de enige kandidaat die mogelijk de opdracht voor het nieuwe gebouw zou krijgen. Er waren aanvankelijk zes andere bouwbedrijven ingeschreven bij de aanbestendingsprocedure, een procedure om te bepalen aan wie de overheid een bouwopdracht geeft. Concurrent Züblin trok zich vorige maand als laatste terug, omdat het bedrijf niet in staat zou zijn om het gebouw voor de deadline af te hebben.

Lees ook: Europese School Bergen gaat voor de meeste EMA kinderen

Haast
Er is veel belang bij dat de bouw erg snel zal plaatsvinden, aangezien de eerste EMA-medewerkers al begin volgend jaar vanuit Londen naar Amsterdam zullen komen. Uiterlijk 1 april 2019 moet het agentschap voor de beoordeling van medicijnen helemaal verhuisd zijn naar Nederland. Groot-Brittanië verlaat dan namelijk officieel de Europese Unie. Het nieuwe pand is echter een paar maanden later pas af, dus zal de organisatie tijdelijk gehuisvest worden in een kantoorpand in Amsterdam Sloterdijk.

Lees ook: Medewerkers EMA gaan tijdelijk naar Spark-gebouw Sloterdijk

'Terugdraaien'
Nu Milaan weet dat het gebouw in Amsterdam niet op tijd af zal komen, willen de Italianen dat de toekenning teruggedraaid wordt. Toen werd bepaald waar het nieuwe EMA-hoofdkantoor zou komen te staan, kreeg Milaan namelijk net zoveel stemmen als Amsterdam. Bij een loting trokken de Italianen echter aan het kortste eind.