Ga naar Content
Sport

Paralympisch snowboarder Chris Vos: "Niets is onmogelijk"

6 maart 2018, 17.16 uur · Aangepast 6 maart 2018, 18.12 uur
Door: · Foto: Natasja Vos

PYEONGCHANG Vrijdag is de openingsceremonie van de Paralympische Spelen. Drie van de negen paralympische atleten die in Pyeongchang meedingen naar medailles komen uit Noord-Holland. Vandaag aandacht voor Chris Vos uit Noordbeemster, die uit zal komen op de snowboardcross en de banked slalom.

Chris Vos reisde kortgeleden via Japan naar Zuid-Korea om daar deel te nemen aan de Paralympische Spelen. In het land van de rijzende zon was nog een laatste trainingskamp belegd samen met Australische en Japanse atleten. Een mooie gelegenheid om ook de jetlag weg te werken. "Japan was ontzettend leuk en inspirerend", vertelt Vos. "We hebben lekker met elkaar getraind in de course. Naast goed presteren in Korea willen we ook een mooie race met elkaar neerzetten en dan is het super tof om met elkaar te trainen."

Mentalcoach
Eind december moest hij nog de hulp inroepen van een mentalcoach nadat hij blokkeerde bij een wereldbekerwedstrijd in Finland. "Het moeten zat het kunnen een beetje in de weg", zei hij daarover. De mentalcoach bracht hem terug naar waar hij voor doet: omdat hij het leuk vindt.

Een paar dagen voor de openingsceremonie arriveerde de snowboarder in Pyeongchang. "Alles ziet er hier tiptop uit”, liet hij weten. "Vrijdag is de opening van de Spelen en ik kijk uit naar mijn wedstrijden en ik kijk er naar uit om Nederland te vertegenwoordigen."

De omstandigheden bij de Paralympische Spelen zijn nu wel anders dan kort geleden bij Olympische Spelen. Waar het toen ijskoud was, loopt de temperatuur in het dal nu op tot tien graden en op de piste ligt de temperatuur rond het vriespunt. Er is ook verse sneeuw gevallen, wat het er niet makkelijker op maakt voor de snowboarders.

Tweede Paralympische Spelen
Vorig jaar gaf Vos zijn visitekaartje af bij het paralympisch testevent. Hij won er goud op de snowboardcross en de banked slalom.

Lees ook: Chris Vos geeft visitekaartje af in Pyeongchang

De pas 20-jarige Vos was er vier jaar geleden in Sotsji ook al bij, hoewel hij toen meer voor de ervaring meeging dan voor de medailles. Dat is deze keer in Pyeongchang wel anders, hoewel de snowboardcross altijd een onderdeel blijft waar de sporters makkelijk onderuit kunnen gaan. "Inmiddels ben ik vier keer wereldkampioen geworden en is er een hoog verwachtingspatroon bij mensen om me heen. Ik ga mijn uiterste best doen om op het podium te eindigen. Daar heb ik vier jaar alles voor gelaten en keihard voor getraind."

De oorzaak van zijn beperking
Toen Vos vijf jaar was rende hij de deur uit en kwam onder een graafmachine terecht. Zijn grote bilspier aan de rechterkant moest worden geamputeerd en zijn rechterbeen was verlamd. Artsen dachten dat hij voor altijd in een rolstoel zou zitten, maar zijn ouders stimuleerden hem om te vallen en weer op te staan. Zelf wilde hij gewoon 'normaal' zijn. Twee jaar na het ongeluk ging de familie op wintersportvakantie. De kleine Chris werd op een zit-ski gezet en dat was het begin van zijn ski-fascinatie. Skiën was lastig met zijn been, maar na de gouden medaille van Nicolien Sauerbreij bij de Olympische Spelen in 2010 wilde hij nog maar één ding: snowboarden. Dat doet hij met een speciaal ontwikkelde orthese van carbon die zijn been aan de buitenkant ondersteund.

Naast het sporten zet Vos zich ook in om het sporten voor gehandicapten te promoten. Zo is hij ambassadeur van het Fonds Gehandicaptensport, heeft hij een eigen YouTubekanaal waarop filmpjes te zien zijn wat er allemaal mogelijk is met een beperking. Ook maakt hij vlogs over zijn leven.

Paralympische Spelen Rio
Niet alleen in de winter staat Chris Vos op een board. Hij was ook op bezoek bij de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro om de zomersporters aan te moedigen. Daar baarde hij opzien door zich voort te bewegen op zijn elektrische skateboard.

Lees ook: Chris Vos baart opzien in Rio met zijn elektrische skateboard

Programma
Maandag 12 maart staat voor Chris Vos de snowboardcross op het programma en vrijdag 16 maart volgt de banked slalom.