Ga naar Content
Noord-Holland

Liefdesbrief komt 78 jaar na versturen weer in de familie: 'Ik was in shock'

5 maart 2018, 23.11 uur · Aangepast 5 maart 2018, 23.42 uur
Door: · Foto: NH Nieuws / Rachel Morssink

KROMMENIE Sandra Jansma-Kruit vond twintig jaar geleden als meisje in een leegstaand huis een liefdesbrief uit 1940. Vandaag heeft ze eindelijk de familie van de ontvanger van de brief achterhaald.

"Ik was eigenlijk een beetje in schock", vertelt Sandra uit Krommenie. Vandaag kreeg ze een telefoontje van een nicht van Jo Schuurbiers, aan wie de liefdesbrief destijds was gericht. De nicht vertelt dat er een intrigerend verhaal achter de brief schuilgaat. De man die 'm schreef had namelijk twee kinderen en was getrouwd met een andere vrouw.

Op het moment van versturen, lag hij in een scheiding. Sandra kreeg die informatie vanmiddag al van iemand die de rechtbankarchieven was ingedoken. En daarom weet ze ook dat de nicht van Jo Schuurbiers geen onzin vertelt. "Wat er in die documenten staat en wat zij vertelde, komt overeen. Dan valt alles op z'n plaats", vertelt Sandra.

 Lees ook: Sandra uit Krommenie zoekt eigenaar van liefdesbrief uit 1940: "Hoop het mysterie op te lossen"

'Gaat nooit lukken'
Ze had niet verwacht dat het zo snel, zo ver zou komen met de zoektocht. Vooral omdat ze twintig jaar geleden ook al probeerde om via de media contact te krijgen met familie van de liefdesbriefontvanger. "Stiekem dacht ik: het gaat nooit lukken. Twintig jaar geleden lukte het ook niet", zegt ze. "Iemand die er wat van weet, moet het toch maar zien."

En dat gebeurde. Een vrouw in Wijchen, bij Nijmegen, ziet de NH Nieuws-reportage over de brief en licht haar zus in: "Gaat dit niet over tante Jo?" De twee verhalen blijken perfect overeen te komen.

'Hoort bij haar familie'
Jo's nicht vertelt dat de schrijver van de liefdesbrief twee jaar na het versturen van de liefdesbrief is getrouwd met Jo. De twee kregen geen kinderen, omdat ze al ouder waren. Ze zijn de rest van hun leven bij elkaar gebleven.

Sandra weet al wat ze nu met de brief wil doen. "Ik wil die brief geven. Dat hoort toch bij haar familie." Dan komt de brief, 78 jaar nadat die verzonden is, weer terug in de familie.